Türkiye'de 36 ilde Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimde bulunan 151 adet özel müze, ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinden derlenen bilgilere göre, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerle, vakıfların kendi hizmet konuları veya amaçlarını gerçekleştirmeleri için başvurmaları halinde özel müze açılmasına bakanlık tarafından izin veriliyor.

Özel müze kurma istekleri ''Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik'' hükümleri doğrultusunda incelenirken, müzenin yeterli nitelik ve nicelikte bulunması, sürekli hizmet vermesi hususları dikkate alınarak değerlendirme yapılıyor.

Gerçek ve tüzel kişilerce kurulan müzeler, bakanlığın izin belgesinde belirlenen konu alanlarına ilişkin taşınır kültür varlığı bulundurup, teşhir edebiliyor. Bu müzelerde taşınır kültür varlıklarının korunması ise devlet müzeleri statüsünde yapılıyor.

Ülke genelinde 36 ilde, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde 151 adet özel müze bulunuyor, bu müzeleri yerli ve yabancı turistler ziyaret edebiliyor.

Türkiye'de en çok özel müzenin bulunduğu il ise 40 özel müze ile İstanbul. İstanbul'u 31 müze ile Ankara, 8 müze ile İzmir takip ediyor. Çanakkale'de 7, Bursa ile Kütahya'da 6'şar, Gaziantep ve Eskişehir'de 5'er, Zonguldak'ta ise 1 özel müze bulunuyor.

Zonguldak'ın tek özel üzesi, Gökçebey beldesindeki Çanakcılar Seramik Fabrikası'nda Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına geçiyor.

Müze ile ilgili Çanakcılar Şirketler Grubu'nun internet sitesinde yer alan bilgiler şöyle;

Müzeler, toplumların yaşayan hafızalarıdır. Geçmişten geleceğe atılan bu köprünün yapıtaşlarını bulursunuz nefes aralıklarında... 'Böyle miymiş?' diye şaşarak baktığınız nesnel özne, hakikaten öyleymiş ve evrilip günümüzdeki gerçeğine kadar ulaşmış. Bu yüzden önemlidir, değerlidir müzeler fark edip anlayabilene... Şirketler Grubumuz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mithat Çanakcı'nın yıllar süren yoğun çabaları ile oluşturulan Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Çanakcılar'ın sosyal sorumluluk projelerine verdiği ve toplumuna kazandırdığı çok önemli argümanlardan sadece biridir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler statüsünde bulunan müze, eklentili fabrika, hayvanat bahçesi ve botanik alanı müzeyi ziyaret etmek ve tarihsel bilincini güçlendirmek isteyen herkese kapılarını açıyor apansızca. Ücretsiz ve serbestçe dolaşabiliyor insanlar, tarihin kültürel miraslarını... Hafızalarına yatırım yapmak isteyenlere, müze ziyareti elbette Çanakcılar zarafetiyle...