19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 92. yıldönümü Zonguldak il genelinde de düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Halkın bu bayram daha önceki yıllara oranla daha fazla törenlere katılım sağladığı gözlendi.

 

ZONGULDAK

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 92. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtı'na protokol ve sivil toplum örgütleri tarafından çelenk konuldu. Törene, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ertan Altınoluk, Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Emniyet Müdürü, Metin Seyfi Sazak, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer sivil toplum örgütleri temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, şube müdürleri ve öğrenciler katıldı. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından valilik önünde düzenlenen tören sona erdi.

 

KDZ.EREĞLİ

İlk tören Atatürk Anıtı önünde çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. Diğer tören de Erdemir Stadında gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. Gençlik adına TED Kdz.Ereğli Koleji Öğrencisi Ozan Koçal’ın, “O güneş” isimli kompozisyonu okumasının ardından Gençlik adına Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Yasemin Yıldırım, “Mustafa Kemal’i düşünüyorum” isimli şiirini seslendirdi. Ata’nın gençliğe hitabı sunucu Seyfettin Tuğrul, Gençliğin Ata’ya cevabını Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Yasemin Yıldırım eşliğinde tüm öğrenciler gerçekleştirdi. Gençlik marşının okunmasının ardından TED Kdz.Ereğli Lisesi Armani bandosunun gösterisi alkışlarla sahne aldı. İlçe genelinde düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Milletvekili Fazlı Erdoğan, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Ereğli Belediye Başkan Vekili Hamdi Çakır tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Ticaret Meslek Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni ve Tören Komutanı Ogün Sinan’ın “Şeref Çağrısının” ardından tören geçişi ve hazırlanan gösteri gruplarının hareketleri sergilemesi ile tamamlandı.

 

PROTOKOL SINIFTA KALDI

Bu yıl gerçekleştirilen kutlamalara halkın katılımının diğer bayramlara oranla daha yüksek olduğu gözlendi. Erdemir Stadının kapalı tribünlerinin tamamı dolarken kale arkaları da büyük oranda doluluk hakimdi. Ancak protokol bölümünün bulunduğu kapalı alanın yarısı ise boştu. Kaymakam İbrahim Çay, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Ereğli Belediye Başkan Vekili Hamdi Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarneyn Kısık, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Özkul, İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Koçak, az sayıda daire müdürü, CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, MHP Kdz.Ereğli İlçe Yönetim Kurulu üyesi, CHP İl Genel Meclis Üyesi Kenan Gündoğdu, CHP 5. Sıra Zonguldak Milletvekili adayının yanı sıra AKP Ereğli Belediye Meclis Üyesi Eyüp Karaarslan, çok az sayıda meslek odası yöneticisi katıldı. Resmi bayram 19 Mayıs olan Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine protokol katılımının çok az olması ise büyük tepki çekti.

 

ALAPLI’DAKİ TÖRENLER

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Alaplı’da da coşkuyla kutlandı. İlk tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Alaplı Belediyesi şehir standında devam eden törenler, renkli görüntülere sahne oldu. Büyük ilginin olduğu kutlamalarda öğrencilerin birbirinden özel gösterileri ve halk oyunları izleyenler tarafından beğeni topladı. Törende konuşan Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran, “Bütün umutları tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyerek, Samsuna çıkması bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin bir başlangıcı olmuştur “ dedi.

Törenlere, Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Garnizon Komutanı Üsteğmen Levent İşcan, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Cumhuriyet Baş Savcısı Davut Taşpınar, Kurum ve Dire Müdürleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.