Yüksek Planlama Kurulu 14 yıl önce Kdz. Ereğli'de Yat Limanı kurulması için izin çıkarırken, gündemden düşen girişim şimdi Zonguldak'ta tartışılacak.

Karadeniz Derneği Ajansı tarafından düzenlenen 'Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması' konulu çalıştay da konuşacak olan önemli isimler, bölgede yeni bir sektörün yaratılmasının önemine vurgu yapacaklar.

Çalıştay ile ilgili görüşlerini açıklayan bölgenin tek gemi mühendisi Harun Kaçmaz '14 yıl önce projesini yaptığımız ve dönemin başbakanı, başbakan yardımcısı ve bakanları tarafından imzalanan Yüksek Planlama Kurulu kararını uygulamaya geçirerek ilk adımı atabilirler' dedi.

Zonguldak Dedeman Oteli'nde 2-3 Aralık tarihleri arasında gün boyu gerçekleştirilecek olan bir çalıştay başlıyor. Karadeniz Ajansı Derneği tarafından düzenlenen çalıştayın konusu ise Karadeniz'in yat turizmine açılması. Deniz Ticaret dünyası, DLH İnşaatları, Denizcilik Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, ZKÜ Rektörü, Zonguldak Valisi, TBMM eski Başkanı başta olmak üzere bir çok önemli isim çalıştaya katılarak görüşlerini açıklayacaklar.
Bu çalıştaydan 14 yıl önce Kdz. Ereğli'de yat limanı (marina) projesi hazırlanmış ve bu konuda somut adımlar da atılmıştı. Kdz. Ereğli-Alaplı yol güzergahı üzerindeki ve kamuoyunda 10. kilometre olarak tabir edilen mevkide bir yat limanı yapılması için girişimler başlatılmıştı.
Gemi İnşa Makineleri Mühendisi Harun Kaçmaz'ın hazırladığı bu proje çerçevesinde 1993 yılında başlayan çalışmalar projeye dönüştürülmüş ve  yasal izin alma sürecinden 4 yıl sonra da Yüksek Planlama Kurulu'nun aldığı kararla yat limanının yapılması için  karar alınmıştı.

15.10.1997 yılında dönemin Başkanı Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplanan ve Başbakan Yardımcılığını da Bülent Ecevit'in yaptığı kurula ayrıca 10 bakan katılmış ve Ulaştırma Bakanlığı'nın 20.2.1997 tarihli Gündoğan Köyü Yat Limanı, Çeşme Şifne Yat limanı ve Karadeniz Ereğlisi Yat Limanı projelerini görüşmüştü.
Yap İşlet Devret (YİD) Modeli ile gerçekleştirilmesi kabul edilen karardan sonra ise Kdz. Ereğli Yat Limanı projesi ihaleye çıkarılmış, ancak hiçbir teklif gelmeyince de bu proje gündemden düşerek askıda kalmıştı.

Aradan 14 yıl sonra görüştüğümüz Gemi İnşa Makineleri Mühendisi Harun Kaçmaz, 'bizim girişimimiz o dönem başarılı olmuş olsaydı, tersaneler olayı da gerçekleşmeyeceği için sıkıntılar da yaşanmazdı. Yeni bir projeye ve karara gerek yok. Öncelikle 14 yıl önceki Başbakan, başbakan yardımcısı ve bakanların imzaladığı projeyi tartışarak ve hatta günün değişen şartlarına uygun bir proje yaparak ilk adımı atabilirler' dedi.

İki gün süre ile Karadeniz'in yat turizmine açılmasını tartışacak olan çalıştayda şu isimlerin görüşlerini açıklayacağı öğrenildi.

Dr.Süleyman BASA- Karadeniz Ajansı Derneği Başkanı, İrfan ERDEM-Deniz Ticaret Odası Zonguldak Şube Başkanı, Cengiz KAPTANOĞLU -İMEAK DTO Meclis Başkanı, Fikri KOLENOĞLU- Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yrd., Metin TAHAN-DLH İnşaatı Genel Müdürü, Hasan NAİBOĞLU- Denizcilik Müsteşarı, Prof. Dr. Mahmut ÖZER-Karaelmas Üniversitesi Rektörü, Erol AYYILDIZ-Zonguldak Valisi, Köksal TOPTAN- TBMM Eski Başkanı  Zonguldak Milletvekili, Vedat BAYRAK SKAL- International İstanbul Başkanı,  Mehmet Salih DEMİR-Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Yrd.Doç.Dr.Aydoğan AYDOĞDU- Kastamonu Ün. Turizm Otelcilik Bölüm Başkanı, Yılmaz DAĞCI-İMEAK DTO Başkan Danışmanı, Tuba ARSLAN-Kültür ve Turizm Bakanlığı. Turizm Uzmanı, Ercan GÜNEŞTUTAR-Deniz Turizm Birliği Derneği Eski Başkanı, Osman CHALISHKAN-Gürcistan Uluslararası Yabancı Yat.Der.Gn.Sekre., Sedat ALTUNAY- Deniz Turizm Birliği Derneği , Artun ÇAĞLAYAN-Deniz Turizm Birliği Derneği Eski Genel Sekreteri, Hüseyin ÇOBAN-Çoban Denizcilik, Hakkı ŞEN-Deniz Kültürü Derneği Başkanı, Ulfi YERLİ-DLH Liman Etüd Dairesi Başkanı, Altuğ ATALAY-Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Ali Hakan UÇAR-Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yüksek Mühendis, Nejat ECE-Deniz Turizm Birliği Derneği Yön.Kur.Üyesi, Ömer TIKTIK-Denizcilik Müsteşarlığı Daire Başkanı, Yavuz SİPAHİ-DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı.
Çalıştaydan sonra bir sonuç bildirgesinin açıklanması bekleniyor.