Zonguldak'ta Ocak ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.52 oranında arattı.

 Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Ocak 2011'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.52 oranında arttı. Ocak ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 3.66 TL artış ile 742 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 3.69 oldu.
Geçtiğimiz yıl aynı dönemde de mutfakta yıllık artış 0.54 dolayında gerçekleşmişti. Ocak 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu: “Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 11 oranında arttı. Bu grupta en yüksek artış yüzde 18 artış ile taze kaşarda meydana geldi.
Ocak ayında kırmızı et ürünlerindeki durgunluk ve düşüş eğilimi bir önceki ayda olduğu gibi devam etti. Aynı dönemde tavuk etinde de yüzde 2 oranında gerileme oldu. Ocak ayında balık ve sakatat grubundaki fiyat artışları devam etti. Kırmızı et ürünleri almaya bütçesi yetmeyen vatandaş sakatata yönelince bu grupta da fiyat artışları oldu. İşkembe fiyatında yüzde 29 dolayındaki artış dikkat çekiyor.
Balık ürünlerinde bir önceki aya göre yüzde 6 oranında artış tespit edildi. Bakliyat ve tahıllar grubun da ise, Ocak 2011'de de düşüşler devam etti. Bakliyat grubunda sadece nohut fiyatı yüzde 7 oranında arttı. Tahıl grubunda ise baldo pirinç fiyatı bir önceki aya göre yüzde16 geriledi. Ocak ayında sebze ve meyve grubunda fiyat artışları devam etti. Sebze ürünlerinde turfanda sebze ürünlerinin yanı sıra kış ürünlerindeki artışlar da dikkat çekti.
Turfanda ürünlerinden domates yüzde 41, taze fasulye yüzde 37 artış oranı ile en fazla fiyatı artan ürünler oldu. Kış mevsimi ürünlerinden karnabaharın fiyatı yüzde 29, lahana yüzde 78 artış ile dikkat çekti. Meyve grubunda ise muz yüzde 3, mandalina yüzde 7, greyfurt yüzde 25 arttı. Ocak ayında yağlar grubunda margarin ve sıvı yağlarda yüzde 3 artış, kahvaltılık zeytin çeşitlerinde ise yüzde 4 oranında düşüş meydana geldi.
Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplarda ise önemli değişim tespit edilmedi. Ocak 2011'de; ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı 10.24 TL artış ile 1.980,58 TL oldu.”