MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ HABERİ:

 

Almanya Zonguldaklılar Derneği'nin öncülüğünde Almanya'nın Castrop-Rauxel Belediyesi ile Zonguldak Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, önemli bir adım atıldığını belirtirken Castrop-Rauxel Belediye Başkanı Beizenherz ise hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Almanya'nın Castrop-Rauxel Belediyesi ile Zonguldak Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Castrop-Rauxel Belediye Başkanı Johannes Beizenherz ile Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir tarafından imzalanan işbirliği sözleşmesinde her iki belediyenin yetkililerinin yanı sıra bu işin altyapısını oluşturan Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak, Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu. Castrop-Rauxel Belediye binasında gerçekleştirilen imza törenine Yunanistan'ın Trikala Belediye Başkan ve yöneticileri de yer aldı. İmza töreninin ardından yapılan konuşmalarda ise işbirliği protokolüne ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. İki belediye arasında yapılan işbirliği anlamasında yer alan maddeler ise şu şekilde:

 

BAĞLAR GÜÇLENDİRİLECEK

"Almanya'nın Castrop Belediyesi ile Zonguldak Belediyesi arasında imzalanan işbirliği protokolü şu şekilde: Almanya'nın Castrop-Rauxel Belediyesi ile Türkiye'nin Zonguldak Belediyesi arasında işbirliğine konu olan bu protokol ile belediyelerimiz, hemşehrilerinin istek ve ihtiyaçlarını yerine getirme çabası içinde, şehirleri ve hemşehrileri arasında karşılıklı ilişkiyi artırmak, belediyeleri arasındaki bağı güçlendirmek aralarındaki diyaloğu geliştirmek, karşılıklı deneyim alışverişinde bulunmak ve sorumluluk alanlarına giren ve birlikte gelişmelerine katkı sağlayacak olan tüm konularda ortak faaliyette bulunmak, hemşehrileri arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve desteklemek üzere, konukseverlik kuralları çerçevesinde, farklılıklarına saygı göstererek güven ortamı içinde ve dayanışma ruhu ile davranarak, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm hemşehrilerinin karşılıklı ilişkilerine katılma olanağı güvence altına alarak, özgürlük, demokrasi, eşitlik ve hukukun üstünlüğü evrensel kurallarına ve ülkelerimiz arasında süregelen ilişkilere uygun olarak anlaşmışlardır. Castrop-Rauxel ile Zonguldak Belediyeleri arasında kardeş kent ilişkisi kurmak amaç ve kararlılığı ile ve bu konuda yapacakları işbirliği türlerini mümkün kılacak yol ve yöntemleri yaratma konusundaki hakları saklı kalmak üzere işbirliği yapacaklardır.

 

HAKLAR SAKLI KALACAK

Yerel kalkınma, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, çevre koruma, dışarıdan kamu ve özel sektör yatırımlarını çekmek üzere uygun yatırım ikliminin yaratılmasının teşvik edilmesi, kültür ve turizm ile turizmin geliştirilmesi, festival organizasyonları, EACEA programları aracılığıyla gençliğine yönelik faaliyetlerin teşviki. Sosyal faaliyetlerde, vatandaş katılımı, yenilikçi eğitsel ve kültürel faaliyetler. Belediye hizmet kapasitesinin arttırılması, yerel yönetimin güçlendirilmesi amacı ile kamu yönetiminin etkinliği ve saydamlığını artırmaya yönelik koşulların yaratılması, yerel kalkınmaya yönelik olarak yeni bilgi teknolojilerinden yararlanılması, e-belediyecilik konusunda uzmanlıkların geliştirilmesi, belediye personeli arasında bilgi ve görgü arttırmaya iyi uygulama örneklerini yerinde görmeye yönelik değişim programları ve eğitim faaliyetlerinin organizasyon. Avrupa Birliği fonları ve proje yönetimi, Almanya ve Türkiye arasında işbirliğinin daha da geliştirilmesi, kardeş şehir sayılarının sayıca artırılması, su katı atık hava kirliliği, doğal afetler kültür ve başarı kaynaklar ile sanayi alanlarında yenilenebilir enerji konularında kentsel çevreyi sürdürülebilir hale getirecek etkin projelerin uygulanması.

 

HER YIL BİR ARAYA GELİNECEK

Castrop-Rauxel ve Zonguldak Belediyeleri her yıl bir araya gelerek gelişmeleri gözden geçirecektir. Bu toplantıların şekli yeri ve zamanı da taraflar arasında karara sağlanacaktır. Bu protokolün tarafları işbirliği projelerinin sürdürülebilirliğini ve etkinliğini sağlamak amacıyla ülkelerindeki bölgesel, ulusal ve uluslararası kurumlarını da sürece dahil etmek üzere mümkün olan çabayı göstereceklerdir"