Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Aliseydi Tatar,  son günlerde TTK’nın özelleştirilmesinin konuşulmakta olduğua dikkat çektiği yazılı açıklamasında   “TTK.nın özelleştirilmesi Ulusal anlamda ülkemize ve Zonguldak’a fayda sağlamayacağı gibi aksine tümden zararı olacaktır.” Dedi.

Bir ülkenin, yer altı ve yerüstü zenginlik kaynaklarının o ülke için büyük bir şans olduğunu ve   Zonguldak kömür işletmeleri sayesinde ülkemiz ve Zonguldak’ın bu şansı yaşadığını belirten Tatar sözlerine şöyle devam etti:

“Buna şahit olanlar halen hayattadırlar. Taşkömürü, Demir ve Çelik fabrikalarımızın temel enerji kaynağı, ayrıca bunların tümünde istihdam yaratarak ekonomik piyasanın motoru olmuşlardır.

Zonguldak Taşkömürleri İşletmeleri, Dünya madencilik literatüründe yer almış bir kurumdur. Bu nedenledir ki Maden Mühendisleri Odasının çift tarihli yıllar da 2 yılda bir düzenlemiş olduğu “Kömür Kongresi” yabancı akademisyenlerce ilgi görmüş/ görmektedir.

Yer altı zenginlik kaynakları varlığı ile bulunduğu ülke için “Şans” olmakla beraber “Tükenebilir” kaynaklardır. Dolayısı ile mümkün olduğunca faydalanılması , heba edilmemesi bilimsel tespittir. Kâr amaçlı işletilmemeli, israf edilmemelidir. Çağın icaplarına göre en verimli şekilde işletilmelidir.

Yer altı, yerüstü zenginlik kaynakları- Madenler, Ormanlar, Akarsular, Dağlar- Tepeler, Meralar doğrudan Devletin dolayısı ile Milletin malıdır. Sorumlulukları; Meclisin ve Hükümetlerindir. Kullanılma ve değerlendirilme hesaplarına göre; Ülkelerin kalkınmasında temel kaynaktırlar.

Avrupa ülkeleri, sahip oldukları bu kaynakları en verimli şekilde işleterek Maden Makinaları, Demir ve Çelik Sanayii, Otomobil Sanayisinde Devrim yaratıp bugünkü kalkınmışlıklarını sağlamışlardır.  

Zonguldak Taşkömürleri İşletmesinin Devlet eliyle işletilmesinin zorunluluğu;

a-       Varlığın israf edilmemesi,

b-       İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanması,

c-       Geçinebilirlik, eşitlik ilkesi ile bölge ve ülke ekonomisini kalkındıracak istihdam yaratmasıdır.

Madenlerin “Kârlılık” esasına bağlı işletilmesinin olumsuz etkisi  öncelikle bu 3 alanda kendisini gösterecek/ olacaktır.

Zonguldak Yer altı Taşkömürleri işletmeleri , kendi benzerleri olan Avrupa ve Dünya yer altı işletmelerine göre Jeolojik, Teknolojik bakımdan riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çalışanlarının deneyimli ve yer altı bilgi birikimlerinin olması gerekir.

Zonguldak Taşkömürleri İşletme sahası “Havza” özelliğindedir. Yatay- Dikey oluşuma sahiptir. Bu gün için, Bölgelere göre -250/ -600 metre derinliklerde, çok katlı çalışılmaktadır. TTK.nın kendi hesaplarına göre kömürün varlığının – 1200 metre  civarında olduğudur. Bu yer altı işletme yapısında, çalışana ve çalıştırana yakışır şekilde güvenli üretim maliyeti çok yüksektir.

 Özel sektör doğası gereği kâr amaçlı işletmek zorundadır.  Bugünkü Teknik imkanlar dahilinde Devlet, kendi işletmekle doğrudan kazanamaz- zarar eder. Ancak istihdamın yaratacağı piyasa ile dolaylı olarak kazanacaktır.

Vatan Partisi olarak, bu yaklaşımlarımız ile “Zonguldak Taşkömürleri İşletmeleri”nin- TTK.nın    “ÖZELLEŞTİRİLMESİNE” sine karşıyız. İstemiyoruz. – 1200 metre derinliğe kadar var olan kömür rezervinin Devlet eliyle  işletilmesi, zenginlik kaynağının kıymeti gereğidir.