Zonguldak'ın önceki valilerinden İsmet Metin 100. yıl Tesislerinde birkaç gün kalarak özlem giderdi. Zonguldak ve çevresinde bir dizi ziyaret yaparak daha sonra Amasra'ya giden ve bu kentten de Ankara'ya geri dönen İsmet Metin, Zonguldak'ı değişmiş görmenin mutluluğunu dile getirdi.

 

Kdz. Ereğli'de Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin eski Bölge Çalışma Müdürü Fazilet Öztürk, işadamı İrfan Erdem ve gazetemiz yazarlarından Eyüp Bektaş tarafından karşılanan İsmet Metin 4 yıl görev yaptığı Zonguldak'ta olmanın mutluluğunu yaşadığını ve unutmadığını, unutmayacağını dile getirdi.

 

Beraberindeki yakın dostu Karamanlı işadamı Nazım Boynukalın ile Kdz. Ereğli'ye de gelen İsmet Metin, Zonguldak merkezinde gerek ilçelerinde değerli mesai arkadaşlarımız vardı, özel sektör olsun kamu sektörü olsun. Zonguldak kültürel, ekonomik sosyal meselelerinin çözümünde güzel çalışmalar yaptık, bu vesile ile güzel insanlar tanıdık, Zonguldak halkını tanıdık. Buradan da güzel hatıralarla ayrıldık. Yorulmadık mı yorulduk. Ama devletin bize verdiği görevleri yapmaya çalıştık. Eğer hizmet verebildiysek bu benim hayatım boyunca mutlu edecek hatıralara vesile olmuştur. Bu dost ziyaretinde bu hatıraları dile getirdik dedi.

 

Zonguldak'ı değişmiş gördüğünü de anlatan Vali İsmet Metin sözlerini şöyle sürdürdü:

 

MADENCİLER GURUR KAYNAĞI OLDU

 

Çanakçıların Gökçebey'deki tesisini gördüm, çok mutlu oldum. Filyos Vadisinde nde özel sektöre verdiğimiz yerlere 20'ye yakın tesis kurulmuş. Bu geziden çok mutlu ayrılıyorum. Burada yeniden üretilen yol, yeniden hizmetler, Çatalağzı'ndaki enerji santrali, bizim dönemimizde ihalesi yaptırılan, kül barajnın bitmiş olması gibi bir çokşey var, Ereğli yolu bitmek üzere. Bunlar bizleri çok duygulandıran, mutlu eden vesileler oldu. Zonguldak'ın benim yaşamımda önemli bir yeri vardır.

İki yeri unutamam, ben tam 6 il'de görev yaptım. Rize, Bingöl, Ağrı, Zonguldak, Karaman ve Kırıkkale'den emekli oldum.

Ağrı ve Zonguldak'ın çok ayrı bir yeri vardır, Karaman'ın ayrı bir yeri vardır. Karaman Türk tarihinde Türk dilinin yaşatıldığı bir yerdir. Benim görevim süresince de Türk Dili'nin Türk Cumhuriyetlerine kabul ettirdik. Ağrı'da da PKK olayları vardı.

Bolu, Düzce, Sakarya depreminde Zonguldak'ın maden işçilerinin orada hayat kurtarması, görevleri yaptıkları hem Zonguldaklılara gurur kaynağı oldu hem bize gurur kaynağı oldu. Bu çalışmalarda da hareket merkezinde görev alanlar kurtarılan hayatları adına çok şeyler oldu. Karaman'da göçük olmuştu. Ocak'ta kalan çok sayıda işçiyi kurtarmak için Zonguldak'tan işçi geldi. Zonguldak, Karaman'a da yardım etti. Böyle bir ilişki de var.

Karaman, Atatürk'ün ailesinin kökeninin olduğu yerdir. Atatürk avşar kökenlidir ve Kırgız kökenlidir.

 

TANRI SEVGİDİR

 

Burada Çaycuma'da Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Yılmaz Bey'in bir etkinlik açılışında konuşması oldu bir de konferans verilmişti. O konferansın konusu da sevgiydi. Konferansın sonunu da şöyle bitirmişti hiç unutmam, 'tanrı sevgidir' demişti. Tanrı sevgidir. Siz bana dostluğu sordunuz, dostluk şu demek, evrende Allahın yarattığı varlığı sevmek, onu iyi okumak. Kuran-ı Kerim'de de bu var gözünüzle gördüğünüz her şeyi yorumlayıp Allahın varlığını idrak etmek büyüklüğü idrak etmektir. Bu da sevgi, barış, kardeşlikle olur. Bunun sonucu da barıştır, huzurdur. İnsanları karnı doyuyorsa birbirleri ile dostluklar oluşturuyorsa bu insanlara mutluluk getirir. Elele verip daha anlamlı daha güzel işler yapmalı. Kriz var şu var ama  doğru ama bizim başaramayacağımız hiçbirşey yok. Türk, öğün, çalış denilmiş. Atatürk'ün yolundan ayrılmayacağız. Atatürk'ün yolundan ayrıldığımız zaman hep müşkülata uğruyoruz.