Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), Zonguldak Valiliği ile yeni bir protokole daha imza attı. BEÜ, Zonguldak’ın diyabet haritasını çıkaracak. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” ve “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” hedefleri doğrultusunda hazırlanan proje kapsamında Zonguldak genelinde yaşayan 20 yaş üstü erişkin bireyler üzerinde geniş kapsamlı diyabet araştırması yapılması planlanıyor.

 

Protokol, Zonguldak genelinde 20 yaş üstü erişkin popülasyonda Tip 2 diyabet ve bozulmuş glukoz toleransı prevelansını ve hastalığa eşlik eden obezite, hipertansiyon, endokrinolojik hastalıklar, lipid bozuklukları, sigara alışkanlığı ve ailede diyabet öyküsü gibi risk faktörlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilecek işbirliğini kapsıyor.  

 

BEÜ bünyesinde kurularak kısa bir süre sonra faaliyete geçecek olan Diyabet ve Obezite Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülecek olan “Zonguldak Genelinde Diabetes Mellitus ve Risk Faktörlerinin Belirlenmesi” başlıklı projenin ortakları arasında Zonguldak Valiliği koordinasyonunda İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yer alıyor.

 

Proje için hazırlanan protokol, 15 Haziran 2015 tarihinde yapımı tamamlanmak üzere olan BEÜ Diyabet ve Obezite Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Protokolü Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer imzaladı.

 

Proje kapsamında yürütülecek çalışmalarla diyabet ve obeziteye dikkat çekilerek, halka mümkün olan en iyi sağlık hizmetini sunmak için halkın sağlık düzeyini yükseltici çalışmalar planlanacak.

Diyabet ve obezite alanında hazırlanan en geniş kapsamlı araştırmalardan birini oluşturan projede Zonguldak genelinde 3 bin 500 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bireylere uygulanacak anketin yanı sıra antropometrik ölçümleri, fizik muayeneleri yapılacak ve kan/idrar numuneleri alınarak gerçekleştirilecek analizler ile diyabet ve risk faktörleri saptanacak.