Eski Enerji, Tabii Kaynaklar Bakanı ve 25. Dönem MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan; Vali, İl Emniyet Müdürü, TTK Genel Müdürünün ardından son olarak GMİS’i ziyaret etti.

Zeki Çakan, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci’yi ziyaretinde kamuoyunda tartışılan ve Zonguldak’ın gündemini ilgilendiren TBMM’de torba yasa içerisine giren TTK’nın özelleştirilmesine dönük açıklamasında  “Zonguldak’ın kaderi mi diyelim? Bazı olumsuzluklarla ilgili birliği, beraberliği Zonguldak’ın geleceği ile ilgili olumsuzlukları olumlu yöne dönüştürülmesi için yapılması gereken demokratik hak ve hukuk çerçevesinde Zonguldak’ın bazı meselelerinde hemfikir olmaya ve bunu gerektiğinde kamuoyuna göstermeye ihtiyaç hasıl olmaktadır.” Dedi.

Aynı durumun 1994 yılında da, 57. Hükümet döneminde de yaşandığını da ifade eden Çakan sözlerine şöyle devam etti:

“Amasra ve Armutçuk ocaklarının kapatılması gündeme geldiğinde, başta siyasiler olmak üzeri Zonguldak’ta STK’lar demokratik kitle örgütleri olabilecek yanlışlıkların dönüştürülmesi için birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmişlerdir. Nitekim o dönemde ben belediye başkanlığı yapıyordum. Temsilciler kurulu oluşturularak dönemin Başbakanı Sayın Tansu Çiller’e bu özelleştirmenin yanlış olduğunu, Zonguldak’ın geleceğinin kapatılmaması gerektiğini münasip bir lisanla dile getirdim. Zonguldak’ın geleceğini düşünerek birlik içinde hareket eden Zonguldaklılar maalesef bu günde aynı olumsuzluklarla karşı karşıyalardır.

+Bugün de birlik beraberliğimizi sergilemek durumundayız. Benim burada bulunma nedenim, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın başlatmış olduğu bu haksızlığa karşı pasif de olsa bu yanlışın dönüşümü ile ilgili desteği, ihtiyacı kanaatinde olduğum için GMİS Genel Başkanı'nı arayarak kendilerinin yanında olduğumuzu belirttim. Biliyorsunuz, Torba Yasa 58. madde komisyondan geçti ve bu 58. madde gereğince maden kanununda yapılacak bir değişiklikle, TKİ ve TTK’nın ruhsatlı sahalarını ruhsatıyla beraber yapılarak özelleştirilmesi ve ihale edilmesi yönünde bir taslaktır ve bu yanlıştır. Bu yanlışın neresinden dönülürse kardır. Siyaseten ve ekonomik olarak da yanlıştır. Zonguldak’ın geleceğini karartma yönünden yanlıştır. Zonguldak’ta alternatif yatırımlar yaratılıp herhangi bir istihdam yaratılmadığı için yanlıştır. Bu yanlış şu anda ocaklarda yarı mekanize ve mekanize çalışmalarını hızlandırılmıştır. Dolayısıyla bu konularla ilgili görüş alışverişinde bulunmaya ve gerek Zonguldak’ta gerek ülkemizde belirli görevlerde bulunarak özellikle enerji konusunda bakanlıkta görev yapmış olmanın vermiş olduğu bilgi ve birikimle bir Zonguldaklı olarak siyasetten hiçbir beklentisi olmayan sadece Zonguldaklı bir vatandaş olarak, bu şehre sahip çıkmak benim asıl görevimdir. Siyasi otoriteye buradan seslenmek istiyorum. Zonguldak’ın beş tane Milletvekili vardır. İster iktidar, ister muhalefette olsun birleşerek bu konuları gerek Başbakan ile, gerek Cumhurbaşkanı ile görüşülmesi gerekir. Zonguldak’ın TTK’nın geleceği ile ilgili bugüne kadar hangi yatırımlar, hangi istihdam sahaları açıldı da, Zonguldak’ta bir tek istihdam alanı olan TTK’yı kapatarak ne kazanacağını ne kaybedileceğinin hesabının iyi yapılması gerekiyor.”






TTK GENEL MÜDÜRÜ EROĞLU’NU ZİYARET

Zeki Çakan, beraberinde MHP  İl Başkanı Hamdi Ayan ve Merkez İlçe Başkanı Niyazi Kıransoy ile birlikte TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nu makamında ziyaret etti. Çakan burada TTK’nın son günlerde Zonguldak’ın gündeminde olan özelleştirmeyle alakalı olarak açıklamalarda bulundu.

Çakan; “Türkiye’de ve Zonguldak’ta zaman zaman önemli görevlerde bulundum ve hizmet etmeye çalıştım. Bu gün Genel Müdürümüze hayırlı olsun demek için ve belirli konuların gündeme geldiği bu günde 58. Madde ile ilgili görüş ve düşüncelerini almaya ve bizim görüşlerimizi iletmeye geldik. Biliyorsunuz TBMM gündemine gelecek olan bir Torba Yasa Kanunu ve bunun içerisinde de bir 58.Madde var. TTK’nın ve TKİ’nin ruhsatlarının bölünerek 3. bir şahsa verilmesi söz konusu. Bu rödevans değildir. İstediğiniz kişiye istediğiniz şartlarda ihale yoluyla verme yolu açılıyor. Bunun zamanı şu an değil. Bu konu TTK’nın tamamen kapanmasına ve özelleştirilmesine sebep olabilecek bir konudur. TKİ ve TTK’nın rödevans şeklinde kiralama ve çalıştırma yetkisi zaten var. Eğer ruhsatlar 58’inci madde ile bölünürse ve özel sektöre verilirse şu ana kadar Zonguldak’ta gördüğümüz uygulamalardaki hataların çok daha fazlasını göreceğiz. Kandilli verilmedi mi? Bakın orada üretim nedir? Orada bir başarı var mı? Amasra aynı şekilde verildi orada bir başarısı var mı özel sektörün? Bağlık keza aynı şekilde. 14 bin küsur olan norm işçi sayısından sadece 7 bin 600 işçi çalışıyor. Alınması gerekenden daha fazla işçi alınarak üretimi artırmak varken suyu bu şekilde bulandırmanın anlamı yok. Mekanize ve yarı mekanize sistemler hızlandırılarak, zarar azaltılmalıdır. Ben bunun mücadelesini bakanlığım döneminde de, belediye başkanlığım dönemimde de, siyasi hayatımda da verdim” dedi.

 

“HANGİ YATIRIM YAPILDI DA BU MADDE GETİRİLİYOR”

 

“TTK’nın stratejik önemi vardır. Maden kömürü sadece Zonguldak’ta üretilmektedir. Yeni yan sanayilerle kömürün başka bir şekilde değerlendirilmesine özen gösterilmelidir. Bir kok fabrikası kurulabilir ve bu kömür Erdemir ve Kardemir’e satılabilir. ÇATES’in özelleştirilmesi bir hataydı. Onun yapılma nedeni Zonguldak kömürünün enerjiye dönüştürülmesiydi. Bu sayede kurum zarar ederse enerji satarak bu zarar ortadan kaldırılacaktı. Ancak burasını da özelleştirdiler. Bugün Çatalağzı Beldesi'ne bir çok santral yapıldı. Bunlar lisanslarını alırken santralle birlikte rödevanslı kömür sahası alacağız, enerjiyi Zonguldak kömüründen üreteceğiz diyerek lisans aldılar. Araştırın bakın müracatlara. Aldıkları rödevans sahalarını aldılar, işletmediler. TTK Genel Müdürlüğü’ne işletmedikleri için ceza bile ödediler. O rödevans sahalarında 1 işçi bile çalıştırmadılar. İthal kömürle burada enerji ürettiler. Eski bir Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olarak siyasi otoriteye seslenmek istiyorum. 58. Madde iktidar ve muhalefetiyle birleşerek Başbakan ve Cumhurbaşkanına anlatılmalıdır. Yanlışın neresinden dönersek kardır düşüncesindeyim. Zonguldak’ta alternatif bir yatırım mı var? Ereğli’de tersanelerde 9 bin işçi çalışıyordu, şimdi 150 işçi var. Hangi yatırım yapıldı da bu madde getiriliyor.”