Türkiye’nin en büyük işçi eylemini gerçekleştiren Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) 70. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. CHP İl Başkanlığına vekalet eden Cihat Kalafat  “Kömürün bulunulması ile kurulan Zonguldak şehrinin temelinde emeğin temsilcisi GMİS ‘nın harcı bulunmaktadır.” Başlıklı yazılı açıklamasında, Dünya demokrasi tarihinde maden işçisinin mücadelesinin çok büyük olduğuna vurgu yaptığı açıklamasında şunları ifade etti:


DENİZER ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜK YÜRÜYÜŞ


“Polanya’da ve Romanya’da demokrasiyi yeniden inşa edenler maden işçileridir.

Bunu tehlike görev iktidarlar korktukları için Zonguldak’ı gözden çıkarmışlardır. Böl,parçala yöntemi ile Bartın ve Karabük il olmuş Zonguldak’ın gücü kırılmıştır.

IMF’nin 1982 yılı raporlarına göre Zonguldak maden işçileri sayısı önce 22.000 ne indirilecek, daha sonra 11.000’ne indirilmesi planlanmıştır.

1991 yılında büyük lider Şemsi Denizer önderliğinde bunun mücadelesini büyük yürüyüşle verdik. Zonguldak halkı bu davaya sahip çıktı. Bugün ise  uyutulma modunda.

IMF kararlarını uygulayan  sağ  iktidarlar Zonguldak’ı bu hale getirmişlerdir.






KÖMÜR VARSA ZONGULDAK VAR


Kömür,petrol,çelik endüstrisinin temelidir. Bu temele sahip çıkmayan ülkeler egemen olamazlar, dışa bağımlılık devam eder.

GMİS demek Zonguldak demektir. İşçi varsa kömür var , kömür varsa para var, para varsa Zonguldak var.

Bizler CHP olarak ilimizin geleceğini düşünmek zorundayız. Bu nedenle GMİS’nın daima yanındayız. Dertlerimiz bir sıkıntılarımız bir . Emeğin başkentini emeklinin başkenti yapanlar utansın.

İlimize gelmeyi düşünen Enerji Bakanı Sayın Berat Albayrak’ı Zonguldak’ın sorunlarını çözmeye gelmesini umut ediyoruz.



TERMİK SANTRAL YAPACAKLARA PEŞKEŞ ÇEKİLMEMELİ


TTK termik santral yapacaklara peşkeş çekilmemeli. Milli servete sahip çıkılmalı . TTK’ya en az 5.000 işçi alınmalı ve dışa bağımlılık azaltılmalıdır.

Zonguldak Maden şehitlerinin de Soma maden şehitleri gibi aynı yasaya alınması hususunu bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz.

Bu düşüncelerimle GMİS’nın 70.yılını kutluyor,mücadelerinde başarılar diliyoruz.

İlimizin hak ve menfaatleri ve geleceği için emeğin yanında olduğumuzu CHP olarak vurgulamak istiyoruz.”