Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir: "Bazı yerlerde tapu verilmesiyle ilgili çalışmalarımızı başlattık. Orman arazisi olan yerlerle ilgili sorunları çözmeye çalışıyoruz"

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, kentin 19 mahalleyi kapsayan mülkiyet sorununa ilişkin, hak sahiplerine tapu vermeye başladıklarını belirterek, orman niteliğindeki arazilerle ilgili sorunları gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Akdemir, 19 mahalle muhtarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Zonguldak'ın geçmişte ülke sanayisine yön verdiğini kaydederek, kentin kurulduğu günden bugüne sıkıntılar yaşadığını anlattı.

"Mülkiyet ve yerleşmeyle ilgili sorunlar ve sıkıntılar kendiliğinden olmuş" diyen Akdemir, "İşçi kardeşlerimiz, şehrin birçok noktasına yerleşmiş. Gelişen zaman içinde Havza-i Fahmiye Kanunu çıkmış. Havza-i Fahmiye Kanunu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) lehine yapılmış. O günkü şartlarda kurum kendini düşünmüş. İleriki dönemler düşünülmemiş. Geldiğimiz noktada rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal, başbakan olduğu dönemde yani 1984'te, tapu tahsis belgesi konusunu ortaya çıkarmış. Bu şekilde kişilerin mağduriyetini önlemeye çalışmış. O yıldan günümüze kadar biraz çalışma yapılmış ama geç kalınmış" şeklinde konuştu.

Siyasetin hizmet üretmek olduğunu, belediye başkanlığına kente hizmet vermek için seçildiğini dile getiren Akdemir, şunları kaydetti:

"Şehrin en büyük mahallerinden On Temmuz'da çalışmaları tamamlamaya çalışıyoruz. Orada iki vatandaşımız ve Hazine, mülkiyet sorunuyla ilgili çalışmalarımıza itiraz etti. İhaleyi alan şirket bize, 'tapu verecek hale geldik' dedi ama maalesef iki vatandaşımızla Hazine itiraz etti ve oradaki konuyu durdurdu. Havza-i Fahmiyesi ve Hazinesiyle, vatandaşların özlük haklarını küçücük yerde korurken, on binlerce vatandaşımızın da hakkını engelliyorsunuz. Bu tür sorunlar yaşıyoruz. Bazı yerlerde tapu verilmesiyle ilgili çalışmalarımızı başlattık. Orman arazisi olan yerlerle ilgili sorunları da çözmeye çalışıyoruz."

 Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas da kentin birçok sıkıntısı bulunduğunu, en önemlisinin mülkiyet sorunu olduğunu savundu.

 

(AA)