ZTSO Başkanı Demir, ekonomik krizden Zonguldak’ın kayıplarının diğer kentlerden daha az olduğunu, maden cevherine olan talebin Zonguldak’ı ayakta tuttuğunu, il merkezinden daha çok ilçelerin krizden etkilediğini söyledi.

 

Ülkenin pekçok yerinde yatırımcıyı teşvik için arsa tahsisinin ücretsiz yapıldığını Zonguldak’ta ise Milli Emlak Müdürlüğünün bu işlemi fahiş fiyat ile yapmaya çalıştığına dikkati çeken Demir, “Yatırımcının gelmesi, yerel yönetimin güçlenmesi Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğüne endeskli” dedi.

 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir bazı kurumların Zonguldak’ta yatırım yapılmasını dolaylı yönden engellediğini belirterek başka kentlerde üreticiye bedava tahsis edilen arsaların Zonguldak’ta fahiş fiyatla bazen de “tahsisi mümkün değildir” gerekçesi ile geri çevirildiğini belirtti.

 

KORKUTMAYA ÜRKÜTMEYE ÇALIŞMA

 

Demir, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu; “Zonguldak’ta yaşayanlar, bu kentte üretim ve istihdamın artmasını istiyor. Ancak onların istemeleri yetiyor mu? Yetmiyor. Ülkemizin pek çok kentinde yatırımcıya arsa tahsisi bedelsiz yapılıyor. Milli Emlak, Zonguldak'ta bunu yapabiliyor mu? Bedelsiz olması bir yana fahiş fiyat ile satmaya çalışıyor. Adeta, ‘Zonguldak’ta yatırım yapmada, nerede yaparsan yap’ mantığı mevcut. Yıllardır yer tahsisi ve satışı için bekliyoruz. Yatırımcıyı korkutmaya, ürkütmeye çalışmak, yatırım yapmasını engellemek Milli Emlak Müdürlüğü’ne ne kazandırıyor? Milli Emlak Müdürlüğü’nün bu tavrını, dayatmasını anlayamıyoruz. Zonguldak ile barışık Zonguldak'ı seven bir müdürlük kadrosu ile Zonguldak’taki yatırım iki katına çıkar. Ancak 4 yıldır Milli Emlak Müdürlüğü, Zonguldak’ın önünü tıkamış durumda. Yatırımcının gelmesi, yerel yönetimlerin güçlenmesi, çalışan nüfus sayısının artışı Zonguldak’ta Milli Emlak Müdürlüğü’ne endeksli…”

 

İSTİHDAMI ARTIRANA TOBB’DEN PLAKET

 

Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde başlatılan “Türkiye’nin Yüzü Gülsün Diye, Kriz Varsa Çare De Var Kampanyası”nın üçüncü etabı tamamlandı.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, birliğe bağlı Oda ve Borsa Başkanlarına gönderdiği yazıda, kriz sürecinde istihdamda artış sağlayan firmalara ödül verilmesinin planlandığını ifade etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Eylül 2008/Nisan 2009 döneminde mevcut istihdamda artış sağlayan firmalar ile yeni yatırım yaparak istihdama katkı sağlayan firmaların tespit edilerek 19 Haziran 2009 tarihine kadar TOBB’ye gönderilmesini istedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun isteği üzerine bilgileri derlemeye başladıklarını vurgulayan Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Demir, “Kriz sürecinde istihdamı arttıran üyelerimizin varlığı ve birliğimizin onlara plaket vermesi bizlere gurur verir” dedi.

Demir, dünyayı saran ekonomik krizde Zonguldak’ın kayıplarının diğer kentlerden daha az olduğunu, maden cevherine olan talebin Zonguldak’ı ayakta tuttuğunu, ekonomik krizin il merkezinden daha çok ilçeleri etkilediğini söyledi.