TÜİK Zonguldak’ta gerçekleştirdiği yaşam memnuniyeti araştırmasında çarpıcı sonuçlara ulaştı.  Zonguldak’ta mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %51,1 olduğu hatırlatılan açıklamada, “Zonguldak’ta kamu hizmetlerinden en fazla memnuniyet duyulan alan %82,7 oranı ile Asayiş hizmetleridir. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı %72,9 ulaştırma hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranı %74,2, eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı %72,8, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyet oranı %61,5 ve adli hizmetlerden duyulan memnuniyet oranı ise %48,4’tür” denildi.

 

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü, 2013 yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada Zonguldak, Bartın ve Karabük’te kamu hizmetleri, sağlık, yaşam memnuniyeti, Avrupa Birliği gibi istatistiki bilgileri açıkladı.

 

YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLDÜ

TÜİK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi: Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapıldı. İlki 2003 yılında Hane halkı Bütçe Anketi’nde ek bir modül olarak uygulanan 2004 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapıldı. Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 ve daha yukarı yaştaki 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme yapıldı. Genel kamu hizmetleri altında yer alan belediye hizmetleri sonuçları, il sınırları içindeki bütün belediyelerin hizmetlerini kapsamıştır.

 

MUTLU OLAN İL’LER

Ülkemizde mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında %59 olarak tahmin edildi. Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında %59 olarak tahmin edildi. Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu il, %77,7 ile Sinop ili oldu. Sinop’u sırasıyla takip eden iller; %76,4 ile Afyonkarahisar ve %75,9 ile Bayburt oldu. Mutlu olduğunu beyan eden birey oranının en düşük olduğu ilin ise %42 ile Tunceli olduğu gözlendi.

 

BÖLGENİN EN MUTLUSU BARTIN

Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk alanına giren illerden Zonguldak’ta mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %51,1, Karabük’te mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %56,4 ve Bartın’da ise mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %60,4 ile en yüksek olan ildir. Karabük, belediyeler tarafından verilen hizmetlerdeki memnuniyet oranlarında ön sıralardadır.

 

ÇÖP VE EVSEL ATIK

Belediyelerin “çöp ve çevresel atık toplama” hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı Karabük’te %82,1 ile değeri Türkiye genelinde üçüncü sıradadır. Belediyelerin “kanalizasyon” hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı Karabük’te %81,3 değeri ile yine Türkiye genelinde üçüncü sıradadır. Belediyelerin “yol/kaldırım yapımı” hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı Karabük’te %72,9 değeri ile Türkiye genelinde beşinci sıradadır. Belediyelerin “ışıklandırma” hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranına bakıldığında, Türkiye genelinde Bartın %85,2 değeri ile dördüncü, Karabük ise %84,6 değeri ile beşinci sırada gelmektedir.

 

ZONGULDAK’TA ASAYİŞ MEMNUNİYETİ

Zonguldak’ta kamu hizmetlerinden en fazla memnuniyet duyulan alan %82,7 oranı ile Asayiş Hizmetleridir. Zonguldak’ta sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı %72,9 ulaştırma hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranı %74,2, eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı %72,8, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyet oranı %61,5 ve adli hizmetlerden duyulan memnuniyet oranı ise %48,4’tür.

 

KARABÜK’TE DURUM

Karabük’te kamu hizmetlerinden en fazla memnuniyet duyulan alan %86,9 oranı ile Asayiş Hizmetleridir. Karabük’te sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı %77, ulaştırma hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranı %83,3, eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı %75,7, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyet oranı %66,7 ve adli hizmetlerden duyulan memnuniyet oranı ise %52,2’dir.

 

BARTIN’DA ASAYİŞ DEDİ

Bartın’da kamu hizmetlerinden en fazla memnuniyet duyulan alan %91,3 oranı ile Asayiş Hizmetleridir Bartın’da sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı %81,3, ulaştırma hizmetlerinden duyulan memnuniyet oranı %80,5, eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı %78,6, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyet oranı %67,6 ve adli hizmetlerden duyulan memnuniyet oranı ise %51,9’dur.

 

AVRUPA BİRLİĞİ SORULDU

Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin birey yaşamına olumlu etkisinin olduğunu belirtenlerin oranı %37,1’dir. Bu oran Bölge İllerimizden Zonguldak’ta %31 ile en yüksek, Karabük’te %30,1 ve Bartın’da ise %27,2 oranı en düşüktür. Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliği için referandum yapılması durumunda üyelik yönünde oy vereceğini belirtenlerin oranı %46,5’tir. Bu oran Bölge İllerimizden Zonguldak’ta %47,3 ile en yüksek, Karabük’te %42 ve Bartın’da ise %41,4 oranı en düşüktür.

 

 

(Haber Merkezi)