Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu, Prof.Hande Suher’in, ‘Kamu Yararı’nı öncelikli gören bir yaşam öyküsünün ölümsüzleştirildiğini açıkladı.

 

Konuya ilişkin gönderilen yazılı açıklama şu şekilde: Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Zonguldak Şubesi, kültür etkinlikleri çerçevesinde yörenin gelişmesinde iz bırakanları ölümsüzleştiriyor. Türkiye Cumhuriyetinin ilk ili olan Zonguldak, 1 Nisan 1924 tarihinden hemen sonra sanayileşmenin de merkezi olarak belirlenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Agah Çağlar Zonguldak’a nafa (bayındırlık) müdürü olarak gönderilir. Kent merkezinde bir çok binanın yapımına imza atan Agah Çağlar’ın yaptığı binalardan biriside Mehmet Çelikel Lisesi’nin binasıdır. Agah Çağların kızı Hande Suher  bu okulun ilk mezunlarından olup Türkiye’nin ilk kadın dekanıdır. Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şubesi tarafından çekimleri Zonguldak ve İstanbul’da tamamlanan Prof. Hande Suher'in, "Kamu Yararı"nı Öncelikli Gören Bir Yaşam Öyküsü ölümsüzleştiriliyor. Belgeselin yönetmenliğini tanınmış gazeteci-yazar ve belgeselci Nazım Alpman yapıyor. Artı bir TV stüdyolarında montajı süren belgesel ileride gerçekleştirilecek bir etkinlikle Zonguldaklılarla buluşturulacak.

 

İŞTE ZONGULDAK’IN GURURU HANDE SUHER…

 İnsanlar Anıldıkça Yaşar adlı kitabı, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve YEM Yayın işbirliği ile yayımlandı. Kitap, Cumhuriyet'in ilk on yılında doğmuş ve "kamu yararı"nı her şeyin üzerinde görmüş bir Cumhuriyet kuşağı mensubunun; ülkemizin ilk kadın şehir plancılarından olan Prof. Hande Suher'in yaşam öyküsünü gözler önüne seriyor. Prof. Hande Suher, bu kitapla, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehircilik Kürsüsü'ne asistan olarak katıldığı 1951 yılından itibaren, yarım yüzyılı aşkın bir süre boyunca ülkemizde şehircilik eğitimine ve mesleğine ilişkin gelişmelere, birçoğunda etkili de olmuş öncü bir bilim ve meslek insanı olarak ayna tutuyor.114 adet siyah-beyaz çizim ve fotoğrafKitapta, Prof. Suher'in, şehircilik ve mimarlık meslekleri ile İstanbul Teknik Üniversitesi'ne olan sevgisi, yürekten bağlılığı, hizmet aşkı ve doğruları savunmaktaki mücadele azmi, bilimsel merakı, dürüstlük ilkesi, mesleki etik değerlerden taviz vermeyen tutumu göze çarparken, özel yaşamından kesitler de duygulu anlatımlar eşliğinde paylaşılıyor. "ilk kadın dekanı" olan Prof. Hande Suher, İTÜ Mimarlık Fakültesi Planlama Teorileri ve Metodu Kürsüsü Kurucu Başkanı, Şehircilik Anabilim Dalı Başkanı, Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Fakülte Senatörü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi, Şehircilik Enstitüsü, Yapı Araştırma Kurumu, Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü ile İTÜ Çevre ve Şehircilik UYG-AR Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olarak uzun yıllar hizmet vermiştir.

 

(Haber Merkezi)