Almanya Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Gelsenkirchen kentinde düzenlediği kaynaşma kahvaltısında sorunların çözümü için başbakana ulaşılmaya çalışılacak.
Kahvaltı programına Türkiye'den misafir olarak, AKP  Karabük Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Dr. Mustafa Ünal, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkan Basın Müşaviri Dursun Döngel, UETD NRW Teşkilatlanma Komisyonu Üyesi Orhan Buyurman, Gladbeck Meclis Üyesi Mehmet Metin, Zonguldaklılar Derneği Kurucu Başkanı Aydın Çimen, Zonguldak Sivil Havacılık A.Ş (ZONHAV) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Çukur, ZONHAV Yönetim Kurulu Üyesi Sadettin Kuloğlu, derneğin eski başkanlarından Hikmet Ulupınar, işadamı İrfan Reçber, dernek yöneticileri ve üyeler katıldı.
ZONGULDAKLILAR
KURUMSALLAŞIYOR
Neşeli ve samimi ortamda gerçekleştirilen kahvaltı programında konuşma yapan dernek başkanı Erol Yukarıbaş, göçün 50. Yılında Avrupa'daki Zonguldaklıların ciddi noktalara geldiğini ve hem ekonomik, hem de manevi olarak küçümsenemeyecek bir güce sahip olduklarını vurguladı. Yukarıbaş dernek yöneticileri olarak, her gün yeni çalışmalara imza attıklarını ve Almanya'daki uyum sürecinde bölgede önemli rol oynadıklarını ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
''Dernek yönetimi olarak sürekli yeni çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Zonguldaklılar Derneği olarak iki yıldan beri gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetleri saymakla bitiremeyiz. Son yıllarda özellikle teşkilatlanma konusunda ciddi açılımlar yaptık. Derneğimizin şu an itibari ile Münih kentinde bir teşkilatı bulunuyor. Diğer şehirlerdeki teşkilatlanma çalışmalarımız sürüyor. Bunların yanında, folklor grubu, müzik grubu ve çeşitli seminerler ile hemşehrilerimize faydalı olmaya çalışıyoruz. Tabiki bir takım sorunlarımız var. Bunun en geniş çözümünün de siyasi alanda olduğuna inanıyorum. Burada en üst seviyede, gerekirse başbakanımıza ulaşmamız gerekiyor. Bugün yanımızda başbakanımızın danışmanın da olması bizleri mutlu etti. Zonguldaklıların sorunlarını başbakanımıza ulaştırılması konusunda vekilimiz bize destek olacak.”
LOBİCİLİK GÜÇLENMELİ
AKP Karabük Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Dr. Mustafa Ünal da, Almanya'daki Türklerin sayısının Amerika'daki Ermenilerden çok olduğunu vurgu yaparak, birbirimizle uğraşacağımıza lobicilik yapalım mesajı verdi.
Ünal, ''Türkiye bugün, dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip bir ülkeler arasında yer alıyor. Sürekli mücadele eden, istikrarı koruyan bir ülkeyiz. Türkiye, dünyanın olumsuz etkikendiği ekonomik krizden en az şekilde etklinen ülke oldu. Türkiye'de bu krizde hiç bir bankamız iflas etmezken, Amerika Birleşik Devleti'nde yaklaşık 400 banka iflas etti. Avrupa'da aynı şekilde bu krizden büyük darbeler aldı. Fakat Türkiye, sağlam bir şekilde bu krizden çıkmayı başardı. Türkiye bu ekonomik ve siyasi istikrarı devam ettirecek olursa, 8- 10 yıl içerisinde dünyada 9-10.sıralara yükselecek. Türkiye bu yıllara kadar devamlı çalışarak geldi. Sağlık alanında yapılan köklü değişiklikler ile vatandaşın uzun kuyruklarda bekleme çileleri sona erdi. Türkiye hızlı ve doğru adımlar atarak büyüyor. Avrupa'daki Türkler, lobicilik konusunda daha ciddi çalışmalar yürütmeli. Lobicilik çalışmaları güçlenmeli. Hükümetimiz, yurtdışındaki vatandaşlarımıza büyük önem veriyor. Bu kapsamda ilk kez yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik Yurt Dışı Türkler Başkanlığı'nı kurduk. Bunlara paralel olarak Avrupa çapındaki konsolosluk binalarımız yenileniyor. Vatandaşlık ve mavi kart gibi konularda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmlar bir anda olmuyor. 80 yıl yatmış bir kişin, cenneti hayal etmesi mümkün değil. Önümüze bakmalıyız. Düne baktığımızda, geçmiş hükümetler buradaki vatandaşlarımızı döviz makinası olarak görmüşler. Bu hepimizin sorunu.Buradaki vatandaşlarımızın en büyük problemi, sahipsizlik duygusudur. Bizim hükümetimiz, buradaki vatandaşlarımıza sahip çıkıyor'' dedi.
HAVAALANINA 1 MİLYON TL
Ünal, Zonguldak Havaalanı ile ilgili bazı eksikler konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bir dosyayı teslim ettiğini ve konu ile ilgili görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Zonguldak Sivil Havacılık A.Ş (ZONHAV) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Çukur ise, '' Zonguldak Havaalanı ile ilgili  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Zonguldak İli'ne geldiğinde bilgi verildi. Yılbaşından önce Zonguldak Valiliği ve İl Özel İdaresi, havaalanın etrafında engel teşkil eden doğal unsurların ortadan kaldırılması için, 1 Milyon TL ödenek ayırdı. Bu konu ile ilgili çalışmalar yakın bir zamanda başlayacak. Sayın Ünal'a bu konuda bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum '' şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Ünal, vatandaşların sorularını yanıtladı, onlar ile birebir görüşme gerçekleştirdi.