Almanya’daki Zonguldaklılar Derneği ilik naklı için kan bağışı kampanyası düzenledi.

Zonguldaklılar Derneği kan kanseri ile mücadele konusunda bir kampanya düzenledi. Almanya’daki bu dernek, bir çok konuda topluma öncülük yaparak önemli bir görevi yerine daha getiriyor.
Bu konuda kamuoyuna bir bilgilendirme yapan Dernek Başkanı Erol Yukarıbaş “Bizim çevremizde kan kanserinden vefat eden birçok vatandaşlarımız vardı. Bu teklif ise, bir Zonguldaklı arkadaşımız ve aynı zamanda derneğimizin üyesinden geldi. Kendisi de ikiz kardeşini bu hastalıktan kaybetmiş idi. Bu üyemizin sayesinde Essen Unüversinde hastanesinde, ilik nakli bölümü başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı ile tanıştık. Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı'dan rica ettik kan kanseri üzerine bir konferans vermesi için. Sağolsun bu teklifimizi kabul etti ve konferans sonunda Zonguldaklılar Derneği olarak bir kampanya düzenlememizi bizlerden rica etti” dedi.
Yukarıbaş sözlerine şöyle devam etti:
“Edindiğimiz bilgilere göre; Almanya'da her 45 dakikada bir kişi ve dünya'da ise binlece insan lösemi yani kan kanserine yakalanmakta. Nakil olması içinde bağışcı olması gerekli. Bağış yapanların kanlarının bilgileri bir ilik bankasında toplanmakta. Bizler bunlardan biri olan DKMS ilik bankası ile temasa gectik. DKMS ise bağışcılardan 5 ml kan alıp, analiz ettikten sonra bankasında saklıyor. Bu hastalığa yakalanan hastalar için nakil gerektiğinde kan bankaları ile irtibata geçip uygun bağışcı aranıyor ve uygun olan birisi olduğunda ise bağışcı ile irtibata geçiliyor. “Size uygun bir hasta var bağışcı olmak istiyor musunuz?” diye sorulduktan sonra nakil gerçekleşiyor. Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı'nın açıklamasına göre kanın uyması etnik kökene ve genetiğe bağlı. Almanya'da bir Alman hastaya rahatlık ile bağışcı bulduklarını ve Türk hastalarda ise çok zorluk cektiklerini söylüyor. Bugün burada vereceğimiz 5 ml kan örneği ile bir kişinin hayatını kurtarabilirsek ne mutlu bizlere. Ayrıca hastalarımıza bir umut ışığı olacagımızı düşünüyoruz.  Zonguldaklılar Derneği olarak, ayrıca bölgemizdeki Doktorlarımız'dan Dr. Selehattin Günay, Dr. Cevdet Demir, Dr. Aydın Gegek, Dr. Metin Özyurt, Dr. Reinhard Ellebrecht, Dr. İlker Kavuk, Dr. Ayhan Yavuz, Dr. Ayşe Tuncay Deliacı, Dr. Hasan Özesenlik personelleri ile bizleri desteklediler. Sizlerin ve medya önünde tüm destekleyenlere teşekkür ediyorum dedi.
ELMAAĞAÇLI’DAN AÇIKLAMA
Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı’da toplantıya katılanlara şöyle seslendi:
“Bildiğiniz gibi Türklerin arasında Lösemi / Kan Kanseri hastalar'ın sayısı çok yüksektir. Bu hastalarımıza ilik nakli son tedavisi veya şansı olur kurtula bilmesi için. Türk hastalarımıza nakil yapabilmek için bağış yapacak verici türk vatandaşlar şartır. Aileden çoğu zaman uygun ilik bulunamamakta, bulunamadığı zaman aile dışından vericiye ihtiyaç duyulmaktadır. Uygun verici bulmakta çok zorluklar çekiyoruz, çünkü dokunun uyması şarttır. Dünyada 15 Milyon gönüllü verici bilinmekte, bunların en fazlası Amerika ve Almanya'dan. Almanya'da 3 ile 4 Milyon arasında verici var. Türkler'de ise şuan 50 bin'in aşağısında. 50 bin vericinin türk hastalara uyması çok az, bu nedenle türk hastalarımıza uygun verici bulamıyoruz. Verici bulamamız demek, ilik nakli yapılamaz yada çok zor şartların altında yapılan nakilde hastalar için çok büyük tehlikedir. Hastalarımızın kurtulması için çok türk verici sayısına ulaşmamız gerekiyor. Sizler bu kampanyaya katıldığınız için çok teşekkür ediyorum ve sizler ile gurur duyuyorum ve Zonguldaklılar Derneğine çok teşekkür ediyorum.”
Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı ilk ilik bağışcı olarak Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanının kanını aldı.
Başkan Erol Yukarıbaş, Yönetim kurulu adına Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı ve Organizasyonda emeği geçen Hayriye Kökçam’a  birer plaket vererek teşekkür etti.