İSGİP kapsamında “Türkiye’de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi” Mayıs ayının sonunda başlayacak ve ücretsiz verilecek olan İşyerlerinde Sağlık Gözetimi Eğitimleri için başvuruların alınmaya başlandığı bildirildi.  Türkiye’nin dokuz ilinde 2011 yılı sonuna kadar devam edecek olan bu eğitimlere, iş sağlığı alanında çalışanların ve konunun ilgili taraflarının başvurularının kabul edildiği belirtildi.
Bu konuda İSGİP tarafından yapılan yazılı açıklamada şu vurgular yapıldı:
İş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye’nin en kapsamlı projelerinden olan İSGİP’te, iş sağlığı alanında çalışanlara yönelik eğitim programı için başvuru süreci başladı. İşyeri hekimleri, toplum sağlığı merkezi hekimleri, işyeri hemşireleri, aile hekimleri ve diğer sağlık personelinin yanı sıra; işveren, işçi ve iş güvenliği profesyonellerinin başvurabildiği eğitimlerin dokuz ilde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ankara, Zonguldak, İstanbul, Denizli, Eskişehir, Afyonkarahisar, Bursa, Kütahya ve Kocaeli’nde gerçekleştirilmesi hedeflenen eğitimler Aralık ayında tamamlanacak.
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve meslek hastalıklarının önlenmesi temel amaç
Mayıs ayının sonundan itibaren hayata geçirilecek olan eğitimlerde genel iş sağlığı ve güvenliği konuları kapsamında özellikle sağlık gözetimi konularına öncelik verilecek. Özellikle, İSGİP’in yoğunlaştığı metal, maden ve inşaat sektörleri başta olmak üzere, KOBİ’lerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi, meslek hastalıkları ve işle ilgili hastalıklara ilişkin sağlık gözetimi çalışmalarına katkıda bulunulması amaçlanıyor. Proje kapsamındaki sektörlerde gözlenen başlıca meslek hastalıkları hakkında bilgi verilecek olan eğitimlerde ayrıca bu rahatsızlıklara yönelik güncel sağlık gözetim stratejileri de değerlendirilecek. Eğitimlerde iş sağlığı ve güvenliği konularına ilişkin olarak yasal düzenlemeler, işyeri risk faktörleri, risk değerlendirme ve yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, iş sağlığı çalışanlarının görev yetki ve sorumlulukları, iş kazaları gibi konular da yer alacak.
Deneyimli ve uzman eğitimci kadrosundan ücretsiz eğitimler
İş sağlığı alanının önde gelen isimlerini bir araya getiren İSGİP İşyerinde Sağlık Gözetimi Eğitimleri’nin eğitimci kadrosunu, her biri iş sağlığı ve güvenliği alanında deneyimli uzmanlar ve akademisyenler oluşturuyor. Üniversitelerde ve ihtisas hastanelerinde, iş sağlığı alanında önemli çalışmalara imza atan akademisyenler ve iş sağlığı uzmanlarının vereceği eğitimlere katılım için herhangi bir ücret alınmıyor. Eğitimler için başvurular, www.isgip.org internet sitesinden yapılabiliyor.
İSGİP hakkında
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında gerçekleştirilen en kapsamlı projelerden İSGİP, Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin Sözleşme Makamı olduğu, Avrupa Birliği’nin yaklaşık 3.5 Milyon Avro'luk mali desteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu bir proje olarak 2011 yılının Şubat ayında uygulamaya kondu.
KOBİ’lerde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesinin planlandığı İSGİP, Ankara, Denizli, Kocaeli, Kütahya ve Zonguldak’ta bulunan metal, maden ve inşaat firmalarıyla başlatıldı. Proje ile işletmelere ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine, yaklaşım ve anlayışlarını iyileştirme konusunda yardımcı olmanın yanı sıra, işyerlerindeki güvenlik kültürünün de değiştirilmesi amaçlanıyor.
Projeyle ayrıca kaza ve hastalıkların çoğunun, iş hayatının bir parçası olmadığının ve basit tedbirlerle önlenebilir olduğunun herkes tarafından fark edilmesine yardımcı olmak hedefleniyor.