CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, torba yasayı değerlendirdi.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, torba yasadaki düzenlemelerin eksik ve yetersiz olduğunu, Zonguldak’taki maden şehitleri ve ailelerinin unutularak yok sayıldığını belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Soma şehitlerine yönelik düzenlemelerin aynı şartlardaki tüm maden şehitleri ve ailelerine uygulanmasına yönelik verilen önergenin Akp iktidarı tarafından reddedildiğini açıklayan Köktürk yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

“SIKLIKLA YAŞANIR OLDU”

“Hepimizin bildiği gibi, Zonguldak’ımız kömürüyle uzun yıllar, ülke ağır sanayisini omuzlarında taşımış ve bunun karşılığında büyük bedeller ödemiş, büyük acılar yaşamıştır. Zonguldak, meydana gelen iş kazalarında, grizularda yüzlerce, binlerce maden işçisini kaybetmiştir. TTK’da hazırlık işlerinin taşerona verilmesinden sonra yeraltındaki kazalar ve acılar daha sıklıkla yaşanır olmuştur. Nitekim, 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da meydana gelen 30 madencimizi ve yine Kozlu’da 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen 8 madencimizi kaybettiğimiz felaketler yer altında maden işlerinde taşeronlaşmanın yarattığı büyük bedeller ve acılardır.

 

RANT VE KÂR HIRSI

En son, Soma’da meydana gelen 301 madencimizi yitirdiğimiz büyük facia, artık yeraltında yaşanan vurdumduymazlıkların insan yaşamının ranta ve kâr hırsına nasıl teslim edildiğini tüm Türkiye’nin gözleri önüne sermiştir. İş cinayetlerine göz yuman ve meydana gelen ölümlerin asıl sorumlusu olan siyasal iktidarın ülke kamuoyunu teskin etmek ve tepkileri azaltmak amacıyla parlamento gündemine getirdiği düzenlemeler dün itibariyle yasalaşmıştır. Ancak, yasalaştırılan düzenlemeler sorunu çözmekten uzaktır.

 

“SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ”

Hükümet tarafından madencimize verilen sözler, büyük oranda yerine getirilmemiştir. Daha da kötüsü, anayasamızın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesi yok sayılarak, aynı şartlarda yaşamını yitiren Zonguldak’taki maden şehitlerimiz ve aileleri kapsam dışı bırakılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Soma Şehitlerimize yönelik düzenlemelerin aynı şartlardaki tüm maden şehitleri ve ailelerine uygulanmasına yönelik önergelerimiz AKP iktidarı tarafından reddedilmiştir. Zonguldak’taki maden facialarından sonra iktidarın bakanlarının ve Başbakanlarının “Güzel öldüler”, “Bölge insanı madende ölümlere alışkındır” şeklinde insanlık dışı, kabul edilemez yaklaşımlarını Torba Yasada da göstererek Zonguldak’taki acıları, mağduriyetleri ve maden emekçisinin ödediği bedelleri görmezlikten gelmelerini şiddetle kınıyoruz. Torba Yasadaki düzenlemeler, aynı şart ve koşullardaki tüm maden şehitleri ve aileleri için uygulanmalıdır.”

 

(Haber Merkezi)