Zonguldak İş Adamları Derneği'nin (ZONİAD) üyesi olduğu Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED), küresel kriz nedeniyle ihracat pazarları daralan Türk işadamlarının yüzünü güldürdü. Anadolu'dan 400 işadamının katılımıyla Senegal'de gerçekleştirilen iş forumu, krizden etkilenen işadamlarına moral verdi. Bu kapsamda, Zonguldaklı işadamları, mobilya ve tekstil alanında Senegalli işadamlarıyla anlaşma yaptı.
ZONİAD Başkanı Ömer Gülay, konuyla ilgili açıklamasında, 6 İş Hayatı Derneği ile beraber gerçekleştirilen programda; 120'si Türk, 280'i Batı Afrikalı işadamı olmak üzere toplam 400 işadamının bir araya getirilerek, iki gün boyunca 3 binin üzerinde iş görüşmesi yapıldığını ifade etti. Gülay, "Afrika ülkelerinde orta ölçekli işletmeler çok rahat iş yapabilir. ZONİAD üyesi firmalar, Senegalli iki firma ile iş anlaşması imzaladı" dedi.
Gülay, gezi kapsamında yapılan görüşmelerde, ZONİAD üyesi 2 firmanın, tekstil ve mobilya sektöründe anlaşma yaparak 3 konteynırlık sipariş aldığını kaydetti.
ZONİAD Başkanı Ömer Gülay, Senegal Türkiye Kardeşlik Derneği işbirliğinde Senegal Dakar'da 400 işadamı ile düzenlenen İş Forumu'nda Senegal Ticaret Bakanı Mamadau Dıog'un Türk ve Senegalli işadamlarına hitap ettiğini ifade etti. Gülay, Bakan Mamadau Dıog'un şunları ifade ettiğini söyledi:
"Türkiye büyük bir ülke… Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan jeopolitik bir öneme sahip. Biz Türkiye'yi biliyoruz, gücünün farkındayız, bu organizasyona bütün birimlerimizle destek veriyoruz. İşadamlarının önlerine çıkacak her türlü engeli kaldırmak için buradayız. İş forumunun her iki ülke için de başarılı geçmesini temenni ederim."