Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD), üyelerini küresel ekonominin bir parçası haline getirmek için sürekli çalışıyor. Bu anlamda ZONİAD üst kuruluşu olan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), geleneksel hale getirdiği ticaret köprülerine bir yenisini daha ekledi. Afrika ile düzenlenen ticaret köprüsü programlarının yedincisi olan Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü-7 (TATK-7) etkinliği çerçevesinde 54 Afrika ülkesinden 350 girişimci, ticari bağlar kurmak için Türkiye'ye geldi.
Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliğiyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) destekleriyle, Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı kapsamında yan etkinlik olarak yapılan Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü-7 (TATK-7)  programında 10 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Bütün sektörlerde karşılıklı ticaret ve yatırım imkânları değerlendirildiği zirvede Afrikalı ve Türk işadamları, özellikle inşaat, gıda, hazır giyim ve tekstil, hızlı tüketim malları ve tıbbi malzemeler, bilgisayar ve yazılım, denizcilik, elektrik-elektronik ve enerji konularında bağlantı gerçekleştirdiler.
340'ı Afrika ülkelerinden, 700'ü de Türkiye'den olmak üzere toplam 1040 girişimcinin yer aldığı TATK-7'nin açılış törenine; TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı. Yaklaşık 10 bin iş görüşmesinin yapıldığı zirve kapsamında 300 milyon dolarlık ticaret bağlantısı yapıldığı tahmin ediliyor.
ZONİAD ÇALIŞIYOR,
EKONOMİ GÜÇLENİYOR
7 federasyon ve aralarında Zonguldak İşadamları Derneği'nin de bulunduğu 165 işadamı derneği, 35 bin işadamı ve 100 bin işletmeyi temsil eden TUSKON'un, 2005 yılında kurulurken, neleri farklı yapabiliriz? düşüncesi ile yola çıktıklarını ifade eden TUSKON Başkan Vekili Ciğer, "Keşfetmediğimiz bölgelerden işadamlarını ülkemize getirdik ve Türkiye'nin onlara sunabileceği imkânları göstererek bu yönde programlar düzenledik. Başta ticaret köprülerimiz olmak üzere, tüm etkinliklerimiz sayesinde Afrika ile iş yapan iş adamı sayısında artış olmuştur. Ayrıca THY'nin de Afrika ülkelerine doğrudan uçuş yapması, iş adamlarının işlerini daha da kolaylaştırmıştır" bilgisini verdi.
Ayrıca TATK'a Zonguldak İşadamları Derneği üyesi 10 firma ikili iş görüşmelerine katılırken, iki firmada stand açarak katılım gerçekleştirdi. Program sırasında ZONİAD üyelerine bir otelin iç mobilya düzenlemesi teklif edilirken, diğer ZONİAD üyesi firmadan da 3 konteynır panel kapı siparişi de verildi.
Gana'dan etkinliğe katılan Saasco Properties Limited'in Yönetim Kurulu Başkanı Stephen A.Arhing, "İnşaat malzemeleri almak için buradayım. İnşaat ile ilgili her türlü yan ürün benim alanıma giriyor.
Belki ileride Türkiye ile inşaat malzemeleri üretiriz. Ayrıca, Türkiye'de güçlü bir yatırımcı bulursam Gana'da bir AVM projesini hayata geçirebilirim" açıklamalarında bulundu.
TATK'a Tunus'tan katılan Agence Maritime Mohab Genel Müdürü Abderrazek Bourıcha ise, Türkiye'den alüminyum malzemeleri alacaklarını bildirdi. Bourıcha, Türkiye'nin Avrupa ile rekabet edebilecek bir ülke olduğunu, onun için yatırımları için burayı tercih ettiğini de aktardı.
Programın gala yemeği Türk ve misafir ülkelerden gelen işadamlarını ve bakanları bir araya getirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gala yemeğinde davetlilere seslendi.