Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD), 3 Kasım'da düzenlediği yemeğin ardından yaklaşık 3 aydır yürüttüğü yazışmaların neticesinde; Almanya Saarland Eyaleti Kalkınma Ajansı yetkilileri ve bu bölgede faaliyet gösteren dünyanın en gelişmiş maden teknolojileri üreten firmaları ile Zonguldak da bir araya geldi. Zonguldak İşadamları Derneği 2'nci Başkanı Halit Demir başkanlığındaki Alman heyeti, 3 günlük çalışma ziyareti kapsamında Zonguldak maden havzası ve bu havzaya ilişkin bilgileri edindiler.
ZONİAD Başkanı Ömer Gülay ve Başkan Vekili Halit Demir'in evlerinde verdiği akşam yemeği ile Alman işadamları, Türk misafirperverliğini ve Türk damak tadını bizzat yerinde görme fırsatı buldular. Heyet, gün içerisinde DEKA Madencilik tarafından hazırlanan brifinge katılıp bölge hakkında detaylı bilgi aldı, akabinde ise DEKA Madencilik'e ait kömür madenlerine inerek yerinde incelemeler de bulundular, buradaki incelemeleri tamamladıktan sora ertesi gün DEKA Madencilik'teki kahvaltıda bir araya geldiler. DEKA Madencilik kurucularından Musa Demir'in bizzat ikram ettiği yöresel yemeğimiz kuğmağı tadan misafirler, çalışma kahvaltısının ardından karşılıklı olarak yapılabilecek adımları masaya yatırdılar.
Gün boyu süren görüşmelerin ardından konuyu değerlendiren Başkanvekili Halit Demir; "Derneğimiz tarafından sürdürülen çalışma ilk meyvesini  verdi ve alanında önemli isimler ile bir araya geldik. Önümüzdeki günlerde yine ZONİAD'ın organizesinde Almanya Saarland Eyaleti'nde bir çalışma gezisinde bulunacağız. Bu geziye kadar karşılıklı çalışmalarımızı bitirip daha somut adımlar atmak istiyoruz. Zonguldak'ta yapılan 3 günlük çalışma toplantısı neticesinde karşılıklı olarak önemli adımlar attık. Taşkömürü ile ilgili Zonguldak'ta hiç uygulanmamış bir teknoloji üzerine de çalışmalara başladık. Şu an için elde ettiğimiz veriler için umutluyuz, umarım bundan sonrada sağlanan çalışmalar ve sonuç raporları olumlu olur ve sonunda bundan hem bölgemiz, hem de ülkemiz kazanır. Uzun bir süreç bizi bekliyor.  Gerek DEKA Madencilik gerekse, ZONİAD olarak bu çalışmaları sonuna kadar devam ettirmekte kararlıyız" dedi.