AA muhabirinin, Adalet Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yargıda iş yükünün azaltılması amacıyla iş davalarında arabuluculuk zorunlu olacak.

TBMM'ye sevk edilmesi beklenen "İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Taslağı" ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ve işe iade talebiyle açılacak davalarda, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmasının zorunlu olması öngörülüyor.

Uyuşmazlıkların arabuluculukla çözülememesinin ardından iş mahkemelerinde dava açılabilecek.

Başvurular, yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna yapılabilecek.

Arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise başvurular, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğünce alınacak. Arabulucu, hazırlanacak listeden taraflarca belirlenecek. Tarafların herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşamamaları halinde görevlendirme, arabuluculuk bürosu tarafından yapılacak.

Bakanlar "arabuluculuğu" anlatacak

Geçerli bir mazeret göstermeksizin arabuluculuk görüşmelerine katılmayan taraf son tutanakta belirtilecek ve davada lehine karar verilmiş olsa bile yargılama giderinin tamamını ödemeye mahkum edilecek.

İşçi, işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilmesi planlanan "arabuluculuk" uygulaması bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılacağı "Üçlü Danışma Kurulu" toplantısında gündeme gelecek.

 (AA)