CHP Kdz. Ereğli ilçe Örgütü  Kadın Kolları tarafından  çocuklarımız size çırak da gelin de olmayacak denilen bir açıklama yapıldı.

 

TBMM AKP Grup Başkanlığına Kdz. Ereğli PTT'sinden gönderilen ve başlığında  Halkımıza duyuru-Hükümete uyarımızdır ifadeleri olan açıklama aynen şöyle:

 

AKP'nin beş milletvekili, beşi de AKP Grup Başkanvekili, bir kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı'na iki gün önce, 20 Şubat 2012 günü verilen bu teklif, jet hızıyla görüşme sırasına alındı. 23 Şubat 2012 Perşembe günü Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülecek. Görüşme saat 11.00'de TBMM'nde başlayacak.

Bu utanç verici teklifin altında, biri kadın dördü erkek milletvekilinin imzası var: Ayşe Nur BAHÇEKAPILI (İstanbul), Mustafa ELİTAŞ (Kayseri), Nurettin CANİKLİ (Giresun), Mahir ÜNAL (Kahramanmaraş), Ahmet AYDIN  (Adıyaman). Bu vekillerden ikisi avukat, biri sanayici, biri mali müşavir, biri öğretim görevlisidir. Ülkemizin ilköğretim sistemini düzenlemeye kalkışan bu vekiller, ilköğretim sisteminden sorumlu kişiler olmadıkları gibi bu sistem hakkında herhangi bir birikimleri de yoktur.

Milli Eğitim Bakanlığı eliyle değil, bir eğitim uzmanları grubu marifetiyle değil, yalnızca AKP'nin meclis grubunu yönetme görevleri olan beş AKP'li eliyle getirilen teklif, eğitim sistemini sarsıyor ve halkın eğitim hakkının kuşa çevrilmesini öngörüyor.

Teklif, ilköğretim sistemini değiştiriyor. Şimdi kesintisiz 8 yıl ve zorunlu olan ilköğretimi, kesintili yaparak iki parçaya bölüyor. İlk dört yıla birinci kademe, ikinci dört yıla ikinci kademe diyor.

Sözde iki kademe de zorunlu. Oysa öyle değil. Zar-zor 5 yıldan 8 yıla çıkardığımız zorunlu eğitim süresi gerçekte 4 yıla düşürülüyor. İşte öyle olduğunu gösteren düzenlemeler:

Yasada deniyor ki, birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. (Madde 12 ile getirilen ek madde-2)

Yine yasada deniyor ki, ilk dört yılı tamamlamış olanlar, çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebilirler. Şu anda bu uygulama, ancak 8 yıllık eğitimden sonra yapılabiliyor. Demek ki, söz konusu kanun teklifine göre ilköğretim 4 yıllık birinci aşamadan ibarettir; gerisi laftır. Çocuklarımız daha 11 yaşında çıraklık dünyasına sokulmaktadır. (Madde 13 ile değiştirilen Mesleki Eğitim Kanunu, md. 9/1)

Nitekim, şimdiki uygulamada çırak olabilmek için 14 yaşını doldurmuş olmak koşulu geçerlidir. Oysa yapılmak istenen değişiklik, bu yaş sınırını 11'e çekmektedir. (Madde 14, Mesleki Eğitim Kanunu, 10/1)

İlköğretimde 4. sınıfı bitiren çocukların, ikinci dört yılı Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği açık öğretim programlarında okuyarak bitirmiş sayılmaları, hem erkek hem de kız çocuklarının, ama daha da çok kızların örgün eğitimin yani okul çatısının dışına itilmelerine yol açacaktır.

Bu teklif, günümüzde % 25'i hiç okula gitmemiş; % 45'i beş yıllık ilkokul mezunu olan kadın nüfus yapımızı, geleceğe doğru iyileştirme umutlarımızı tümüyle yok edecektir. Kız çocukları eve hapsedilecek, çocuk gelin utancı daha da büyüyecektir. Erkek çocuklarımız için ise, 21. yüzyıl gibi bir çağda, okul sırasına değil usta rahlesine oturtulacak, sınıflar yerine dükkanlarla tamirhanelere doluşturulacaktır.

Çocuklarımızı daha 11 yaşında çırak ve çocuk gelin olarak verme utancını yaşamaya evet demeyeceğiz.

Bu teklifin yapmaya çalıştığı işin tam tersi yapılmalıdır: Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalıdır. Çocuklarımız gençlik çağına kadar okulda olmalıdır.

AKP milletvekillerince verilmiş olan bu çağ dışı teklifin derhal geri çekilmesini istiyoruz.

Hükümeti, eğitim hakkımızı gasp etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz.