Merkez İlçe'ye bağlı Tepebaşı Mahallesi Ahmet Galatalı Sokak'ta rayiç bedeli krizi yaşanıyor. Mahalle sakinleri, bir sokak üzerindeki iki evden birisinin metrekaresini 320 TL, öteki evi de 32 TL rayiç bedel olarak belirleyen Zonguldak Belediyesi'ne tepki gösteriyor. Ahmet Galatalı Sokak'ın kentin en kalabalık sokaklarından biri olduğunu söyleyen vatandaşlar, ayrıca yıllardır mahallelerine en ufak hizmetin gelmeyişinden yakınıyorlar.
Zonguldak Giresun İli Görele Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Hıdır, Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya'nın mahalleliyi yalnız bıraktığını söyledikten sonra, Ahmet Galatalı Sokak'ta çok fazla Giresunlu vatandaş olduğunu belirterek, onların haklarının koruduğunu söyledi.
Yusuf Hıdır, mahallenin sorunları hakkındaki tepkisini şu şekilde dile getirdi:
"YILLARDIR HİZMET GÖRMEDİK"
"Bu mahalleye yıllardır hiçbir hizmet yapılmadı. İsmail Eşref'in üç dönem belediye başkanlığı yaptığı dönemde bu mahalleye hiçbir faydası olmadı. Mahallemizdeki kanalizasyon sorununu bile kendimiz çözdük. Pis suların bir bölümü ulu orta akıyor, bir bölümü de bahçelere dökülüyordu. Sokaklardaki yıkık yolları bile çimento dökerek kendimiz yaptık. Bir suçumuz varsa, bunu merak ediyoruz. 1994-1995 yıllarında vekâleten muhtarlık yaptığım dönemde Zonguldak Belediye Başkanı Zeki Çakan idi. O zamanlarda bu mahallede 50-60 hane vardı ve su boruları ona göre döşenmişti. Şimdi mahallemizde en az 500 hanemiz var. Tüm müracaatlarımıza rağmen 5 yıldır bir çözüm üretilemedi. Bu mevsimde bile su sıkıntısı çekiyoruz. Yaz aylarında çektiğimiz çilenin ise haddi hesabı yok. Belediye yetkilileri ilk olarak bize 6 bin TL para bulduğumuz takdirde ekstra su borularını kendilerinin takacağını söylediler. Konuya tepki gösterdikten sonra fiyatı 3 bin TL'ye kadar düşürdüler. Ancak yine tepkimizi koyduk. Ayrıca çocuklarımız burada çöplüğün içerisinde oyun oynuyor. Yollarımız köstebek yuvası. Kente ufak bir kar yağsa ilk önce bizim mahallemiz mağdur oluyor. Hakkâri'den farkımız yok. Hastalarımızı bin bir güçlükle hastanelere yetiştiriyoruz. Sayın Eşref, oy zamanı mahallemizden çıkmıyordu. Bize en büyük desteği vereceğini taahhüt ediyordu. Peki, şimdi nerede?"
"MUHTARA GEREK YOK,
KENDİ İŞİMİZİ KENDİMİZ GÖRÜRÜZ"
"Sıkıntıların en büyüğünü yaşayan mahallemizde rayiç bedel krizi yaşanıyor. Gözde Sitesi tarafları baz alınarak yapılan belirlemede, bir sokak üzerindeki evlerden sağdakinin metrekaresi 32 TL, soldakinin metrekaresi 320 TL olarak hesaplanmış. Bazı yerler de, 50 TL veya 100 TL olarak değişiyor. Peki, bizim suçumuz ne ki 320 TL rayiç bedellerle uğraşıyoruz. Bahçelievler veya Fener gibi lüks mahallelerde bile böyle uçuk fiyatlar görülmedi. Bu konuda Çaydamar Mahallesi Muhtarı Mehmet Zaman, Yeni Mahalle Muhtarı Ziya Özgül rayiç bedellerin belirlenmesinin ardından mahalle kahvelerinde bunu halkla paylaştılar ve konunun başında tepki gösterdiler. Ama Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya, bu bedeller konusunda bizi uyarmadı, itiraz etmedi. Tek kelimeyle ihanete uğradık. Artık Mustafa Akkaya'ya gerek yok. Biz kendi işimizi kendimiz görüyoruz. Ama şöyle bir şey var ki, muhtarımızın mahallesinde rayiç bedeller 100 TL ve tüm sosyal imkânlardan faydalanabiliyorlar. Bizim böyle bir şansımız da yok. Site'ye yapılan hizmetin yüzde 1'i bizim mahallemize yapılsın, başka bir şey istemiyoruz."
"ENCÜMEN TOPLANSIN,
YOKSA MAHKEMEYE GİDERİZ"
"Geçen Cuma Belediye Başkanımız İsmail Eşref'ten randevu aldık. Pazartesi günü 100 kişiyle birlikte yanına gittik. Ama bizi görüştürmek istemediler ve herhangi bir açıklama yapma gereği görmediler. Belediyede görevli Nilgün Hanım'a rayiç bedelleri sorduğumuzda kendi ağzından 'gezmeden bedelleri belirledik' dedi. Biz bu konuda bilirkişinin mahallemize gelmesini ve doğru tespit yapılmasını istiyoruz. Encümenin tekrar toplanmasını ve bedellerin yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Eğer bedeller değiştirilmezse hakkımızı adliye koridorlarında arayacağız."