Nisan 2010 itibari ile Zonguldak'ta 9 bin 663 esnaf ve sanatkarın Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlu olduğunu belirten CHP Milletvekili Köktürk toplam borç miktarının ise 67 milyon 663 bin 945 TL'ye yükseldiğini söyledi.

Zonguldak'ta toplam tescilli 18 bin 215 esnafın yarısından fazlasının Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan prim borçlarını ödeyemez duruma geldiğine dikkat çeken Milletvekili Köktürk, "Rakamlara göre esnaf ve sanatkar kara tablo ile karşı karşıya, çözüm emeğe ve emeğin başkenti Zonguldak'a önem veren, satmaya değil, kurmaya çalışan, halktan yana ulusal bir iktidarın kurulmasıdır" sözleri ile konuştu.


Zonguldak'tan kurumların taşınması, İl'in teşvik dışında bırakılması, son teşvik yasasına kömür ve demir-çelik sektörlerinin dâhil edilmemesi, yeni yatırımların gerçekleştirilmemesinin Zonguldak'ın ekonomisini çökerttiğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Köktürk, "TTK'nın kapanma noktasına taşınması ve ÇATES'in çoklu satışı tabloyu daha kötülere getirecektir" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak'ın esnaf ve sanatkarların durumunu sorduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Nisan 2010 itibari ile resmi bilgiler geldiğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e yöneltilen soru önergesine gelen yanıtın Zonguldak esnafının kan ağladığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

RAKAMLAR ORTADA
Zonguldak il genelinde Nisan 2010 itibari ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı olan 18 bin 215 esnafın yarısından fazlasının borcunu ödeyemediğini belirten Köktürk, Zonguldak ve ülke ekonomisinin bel kemiği olan esnaf sanatkarların durumunun tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildiğini vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in Nisan 2010 ayı itibariyle verdiği yanıtlara değerlendirmede bulunan Köktürk şu ifadelere yer verdi:

BORÇLAR ÖDENEMİYOR
Zonguldak'ta Nisan 2010 yılı itibariyle, 1479 Sayılı Kanuna göre (Bağ-Kur), tescilli sigortalı esnaf ve sanatkâr sayısı 15 bin 408. 2926 Sayılı kanuna göre (Tarım), tescilli sigortalı esnaf ve sanatkâr sayısı 2 bin 807'dir. Zonguldak İlimizde 9 bin 663 esnaf ve sanatkâr Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçludur. Sosyal Güvenlik Kurumu primini ödeyememektedir. 9 bin 663 esnaf ve sanatkârımızın toplam Sosyal Güvenlik Kurumu'na borç tutarı 67 milyon 663 bin 945 TL (Önceki para birimiyle altmış yedi trilyon 663 milyon 945 bin YTL) dir.
Yani 9 bin 663 esnaf ve sanatkârımız kişi başı ortalama Sosyal Güvenlik Kurumu'na 7 bin TL borçludur. Yine bu rakamlardan çıkan sonuç; Toplam 18 bin 215 esnafın yarısından fazlası (% 53'ü) SGK' ya olan pirim borçlarını ödeyemez durumdadır. 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana tam 9 bin 421 esnaf ve sanatkâr işyerini kapatmıştır.
Sonuç olarak verilen rakamlardan da açıkça anlaşılacağı üzere Zonguldak ekonomisi, Zonguldak genelindeki esnaf ve sanatkârlarımız karanlık bir tabloyla karşı karşıyadır.

ULUSAL BİR İKTİDAR KURULMALI
İlimizden kurumların taşınması, Zonguldak'ın teşvik dışında bırakılması, en son teşvik yasasında kömür ve demir-çelik gibi Zonguldak'a yönelik temel sektörlerin teşvik kapsamına alınmaması, yeni yatırımların gerçekleştirilememesi bu tabloyu körüklemiştir. Önümüzdeki süreçte Türkiye Taşkömürleri Kurumu'na yönelik sübvansiyonların kesilerek Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun kapanma noktasına taşınması ve ÇATES'in çoklu satışı konuları Zonguldak'ı çok daha kötü tabloların beklediğinin güçlü sinyallerini vermektedir. Çözüm: Emeğe ve emeğin başkenti Zonguldak'a önem veren, satmaya değil, kurmaya çalışan, halktan yana ulusal bir iktidarın kurulmasıdır.