Mayıs 2009'da mutfak giderinde yıllık enflasyon oranı yüzde 5,24 oldu.   Mayıs 2009'un mutfak harcamasındaki gerilemede özellikle sebze, kırmızı et ürünlerindeki düşüşler etkili oldu. Mayıs ayında süt, yağlar grubu ve şekerli ürünler grubunda artış oldu.   Mayıs 2008'de mutfak harcaması aylık 3,27 oranında gerilemiş, yıllık artış ise yüzde 13,59 seviyesinde gerçekleşmişti.

Zonguldak'ın piyasa araştırması yapan tek kurumu kaldı o da madencilerin sendikası  GMİS. Sendikanın son yaptığı araştırmaya göre Mayıs 2009'da mutfak giderlerinde yüzde 0.24 gerileme yaşandı.
Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün yaptığı piyasa araştırması ile ilgili yapılan açıklama şöyle:
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Mayıs 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,24 oranında geriledi. Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 2.95 TL düşüşle 707.01 TL'ye geriledi. 2009 Mayıs ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 5.24 seviyesinde gerçekleşti.
Mayıs 2008'de mutfak harcaması aylık 3,27 oranında gerilemiş, yıllık artış ise yüzde 13,59 seviyesinde gerçekleşmişti.
Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda, ortalama yüzde 6 seviyesinde artış meydana geldi. Et ürünleri grubunda, kırmızı et ürünlerinde, kıyma yüzde 4, kuşbaşı yüzde 4.5, dana biftek yüzde 1.5 geriledi.
Tavukta yüzde 18.4 oranında artış tespit edildi.
Sakatat ürünleri yüzde 5 oranında geriledi. Balık ürünleri, mevsimin bitmesi nedeni ile hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda, önemli bir değişim tespit edilemedi.
Mayıs ayında sebze grubu vatandaşın yüzünü güldürdü. Bu grupta önemli düşüşler meydana geldi. Dolmalık biber yüzde 59, yeşilbiber yüzde 14, domates yüzde 32, hıyar yüzde 25, kabak yüzde 8, patlıcan yüzde 8, marul yüzde 27, sarımsak yüzde 48 geriledi.
Yeni ürün patates yüzde 21, soğan yüzde 12 artışla dikkat çekti.
Meyve grubunda, özellikle mevsim ürünlerinde mayıs ayında önemli düşüşler meydana geldi. Çilek yüzde 6, çağla erik yüzde 10, malta eriği yüzde 33 geriledi.
Yağlar grubunda ortalama yüzde 3 fiyat artışları tespit edildi. Şekerli ürünlerde kahvaltılık bal yüzde 30, reçel yüzde 14, pekmez yüzde 3 arttı.
Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplarda ise bir önceki aya göre değişim yaşanmadı.
Mayıs 2009'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 4.47 TL düşüş ile 1.861.73 TL oldu.