AKP'nin düzenlediği, "yerel yönetimler" toplantısında konuşan AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan yapılan ve yapılması düşünülen projeler hakkında bilgiler verdi.

Bölgeye çivi çakılmıyor diye eleştirenlere, "Günün adaletinden bunlar korkmuyor, ilahi adalet bunlara hesap sorar" sözleri ile yanıt veren Milletvekili Erdoğan, Kandilli'deki kömür işletmesinin Erdemir tarafından işletilme çalışmalarının, AKP Ereğli İlçe Teşkilatı önüne konulan siyah çelenk ile ortadan kaldırıldığını belirtirken, gerek özel gerekse TTK'nın destekleneceğini söyledi.

Kömür üretiminde özel sektörün yaklaşık 3 bin 800 çalışanı ile yılda 900 bin ton, TTK'nın 12 bin civarındaki işçisiyle 1.5 milyon ton kömür ürettiğini, özel sektör ile kamuyu yarıştırma hedefinde olduklarına dikkati çeken Erdoğan, TTK'ya enaz bin artı bin kişinin de işe alınması için gerekli yazışmaların yapıldığını, konunun takibini sürdürdüklerini açıkladı.

Tersaneler bölgesindeki gelişmeleri Erdoğan şu sözlerle değerlendirdi: 200 kişi sokağa çıkmış birileri de yazıp çizebilir, "Kalleş siyasetçiler nerdesiniz?" diye, arkadaş ne yaptık da kalleş, sahtekar olduk. Onların derdi bizim derdimiz. Sokağa düşmeden çözüm için bize geldiler mi? Camını penceresini kırdığı yere işbaşı yapmak istiyorlar. Madem beğenmiyorsun neden tekrar işe dönmek istiyorsun.

Alaplı ve Ereğli tarafında bir şeyler yapılırken Zonguldak'ın diğer tarafları da ihmal edilmediğine dikkati çeken Erdoğan, "Çatalağzına bakıyorsunuz devletin yapması imkansız, 2.5 milyar dolar civarında bin 360 MGW enerji santrali kuruldu. 2010'un sonunda Türkiye enerjisinin 5.2'si Çatalağzı'ndan üretilecek. Biz enerji santrallerinin kömürlerini Amerika'dan Rusya'dan almak istemiyoruz kendi kömürümüzü tüketmek istiyoruz" ifade etti.

AKP Kdz. Ereğli İlçe Teşkilatında, "yerel yönetimler" toplantısı Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, AKP'li Çaylıoğlu, Gökçeler ve Gülüç Belediye Başkanları, AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi, İlçe Başkanı Erol Şahin, İl Genel Meclis Üyeleri, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi.

POSBIYIK'A YANIT
AKP Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin'de yaptığı konuşmasında yapılan ve yapılması düşünülen projeler ile ilgili kısa bilgiler verirken Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın iktidara yönelik sözlerine, "Birlikte Ereğli'nin sorunların çözelim, birbirimizin eksiğini aramayalım, eksik varsa tamamlayalım" cevabını verirken, derelerin ıslahı ile ilgili gelen ıslah parasının geri gitmemesi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını açıkladı.

KENTTEN KÖYE DÖNÜŞ MÜCADELESİ
AKP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar'da konuşmasında, yerel yönetimlerin çalışmaları ile ilgili bilgi aktarılması, fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bu tür toplantıları gerçekleştirdiklerini belirterek başladığı konuşmasında, bu tür toplantıları diğer ilçelerde köy muhtarlarının da katılımı ile gerçekleştirdiklerini Ereğli'de de önümüzdeki günlerde böyle bir top lantı düzenleyeceklerini söyledi. KÖYDES pro jesi çerçevesinde köylerin yol, su, kanalizasyon sorunlarını çözmeye çalıştıklarını, köyden kente göçün de bu hizmetlerle bir nebzede olsa durdurulması için mücadele verdiklerini enazından yaz aylarında kentte oturan vatandaşların kendi köylerine dönmeye başladıklarına dikkati çekti.

İLÇELERİN DURUMU
AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan'da yaklaşık 30 dakika süren konuşmasında yerel gündem ve ülke gündemi hakkında yine çarpıcı açıklamalarda bulundu. İlk etapta yerel baz da yapılan çalışmaları değerlendiren Erdoğan, "Devrek'ten ulaşım noktasında Zonguldak'ı bir düşünün 2003 öncesi ve 2009 yılı itibariyle. Devrek'te eskiden bir yol vardı şimdi iki yol, eskiden bir tane özel sektör varsa şimdi 13 özel sektör var. Özel sektörün önünü açmışız, bin 500'e yakın vatandaşımız iş bulmuş ve Devrek'te tam 13 fabrika da devreye girmiş. Çaycuma'ya bakıldığında OSB var, 75 parsel var bunun 25 tanesi faal 12 tanesi şuanda faal olma noktasında Avrupa'ya ihracat yapıyor. Özel sektöre bakıldığında Burdur'dan süt alınıyordu şimdi Burdur'a süt satıyoruz. Hayvancılıkta ve tarımda Çaycuma ileride bir ilçemiz. Gökçebey'e bakıldığında özel okulun özel bir sektörün desteğiyle, oradaki hastanenin, spor salonunun, karayollarının, eğitimin, ulaşımın neler olması gerekiyorsa yapılıyor" dedi.

SİYAH ÇELENK HÜKÜM DEĞİŞTİRDİ
TTK'nın özelleşmesi, özelleşirken de oradaki atıl duran ve kaçak işletilen madenlerin tamamının kayıt altına alındığını, 22 küçük 4 büyük ölçekli işletmelerin bulunduğunu söyleyen Er-doğan, "işletir, işlettirir, 49 yıllığına devredebilir" hükmünün TTK Armutçuk Müessesesinin Erdemir'e devri sürecinde AKP Ereğli İlçe Teşkilatı önüne konulan siyah çelenk nedeniyle gece saat 3.00'de hükmün değiştirildiğini belirterek, "O devredilebilir hükmünü kaybettik. Kandilli, Erdemir tarafından işletilecekti, 60 milyon ton kömürün karşılığında 110 milyon dolar para verilecekti. Buranın önüne siyah çelenk konuldu, o gece saat 3'de o madde değişti. O olsaydı Erdemir, Kandilli'de çok iyi noktaya ge-lecekti. Erdemir'e bugün uygun görmediğimizi başka firmalara uygun görülmedi" sözleri ile konuştu.
TTK'da özel sektörün yaklaşık 3 bin 500-3 bin 800 çalışanı ile yılda 900 bin ton, TTK'nın kendisinin de 12 bin civarındaki işçisiyle 1.5 milyon ton kömür ürettiğini, özel sektör ile kamuyu yarıştırma hedefinde olduklarına dikkati çeken Erdoğan, TTK'ya enaz bin artı bin kişinin de işe alınması için gerekli yazışmaların yapıldığı nı, konunun takibini sürdürdüklerini söyledi.

3.5 MİLYON TON KÖMÜR TÜKETECEK
Erdoğan yaptığı konuşmasında, "Çatalağzına bakıyorsunuz devletin yapması imkansız, 2.5 milyar dolar civarında bin 360 MGW enerji sa-ntrali kuruldu. 2010'un sonunda Türkiye enerjisinin 5.2'si Çatalağzı'ndan üretilecek. 3.5 mil yon ton kömür tüketecek ve bunu özel sektöre yaptırdık. Zonguldak'ın Alaplı, Ereğli tarafında bir şeyler yaparken Zonguldak'ın diğer tarafları da ihmal edilmiyor. Bakıyorsunuz Filyos Vadisi Projesi var. Bu zamana kadar hem konuşuldu ama somut hiçbirşey yapılamadı.

TTK AYAĞA KALKACAK
TTK'yı gerek kamu gerek özel ile yeniden aya ğa kaldırmak istiyoruz, kapatmak sevdası artık değişti. Hem teknik hem emniyet tedbirlerine dikkat edilecek. 150-200 Senelik tecrübemiz var, TTK'yı en iyi şartlarda özeli ile kamusuyla yaşatma içerisindedir AKP hükümeti. Yeni bir genel müdür gelmiştir, başarılar diliyoruz. Bir dönüşüm bir başarı içerisine meseleye duyarlı olarak sokmak istiyoruz. Biz enerji santralleri-nin kömürlerini Amerika'dan Rusya'dan almak istemiyoruz kendi kömürümüzü tüketmek istiyoruz. Bu enerji santrallerinin yanında daha Filyos'da çivi çakmadan orada 150 bin tonluk gemilerin olacağı liman yapıldı, Erdemir'den daha büyük. Bunun kıymetini bilmek lazım.

TERSANE SORUNLARI
Tersanelerde bir takım sorunlar oldu ama aynı tersanede bin 600 kişi çalışıyor, 200 kişi de maaşın almak için sokağa düştü. 10'ncu aya kadar özel sektörün taşeronu sigortalarını yatırmamış. Bizim muhatabımız taşeron değil. Demir çelik gibi taşerona bir defa orada yetkili işçinin sigortasını, işçinin maaşını verdikten sonra kalan parası varsa taşerona versin, uyardık ve kendilerine aktardık. Bin 600 kişi aynı yerde işe girmek istiyor 200 kişi sokağa çıkmış birileri de yazıp çizebilir, "Kalleş siyasetçiler nerdesiniz?" Arkadaş ne yaptık ta kalleş olduk, sahtekar olduk. O arkadaşların derdi bizim derdimiz. Sokağa düşmeden çözüm için bize geldiler mi? Zonguldak'ın alt yapısında yürümek gibi bir düşünce olabilir, bunu hak olarak da görebilirler. Ankara'ya da yürümüşlerdi, Ankara'ya yürüyenler rahmetli Özal'dan da mesaj almışlardı. Bütün TTK'yı kapatsak 200 milyon dolar öderiz, ötekilerini de götürür evinde yatırsak 220 milyon dolar da kara geçeriz diyen rahmetli Özal'dır. Çünkü senelik zararı 420 milyon dolardı. Şimdi senelik zararımız 300 milyon dolar. Eğer kapansa devlet 200 milyon dolar zarara geçer. Biz açıyoruz, kapatmıyoruz, yenilerini getiriyoruz. Biz somon balığı yetiştirmek için açıkça oynamıyoruz. TTK'nın ve Erdemir'in yanında tersane kurduk, gerçektende sancılı bir dönem" dedi.

HEP BERABER AĞLADIK
Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Orhan Madenci'nin Ulaştırma Bakanına hitaben gemi sektörünün içerisinde bulunduğu sıkıntıyı aktaran mektup yazdığını ve teşekkür ettiğini, o mektubu okuyanların gözyaşlarını tutamadığını söyleyen Erdoğan, "Geçen hafta Ankara'da Ulaştırma Bakanına ölmüş adam gitmiş mektup yazmış. Yetkililerden aldık mektubu bakan okudu ve hep beraber ağladık. Ölünün mektubundan biz mesaj alıyoruz, Allah rahmet eylesin, Kdz.Ereğli'de sektörün babası sayılır. Yazmış teşvik noktasında sorun var, İstanbul aşamamış Ereğli aşıyor. Ulaştırma Bakanı konuyu "çözeceğim" dedi. Arkadaşlar bakın özel bir şey, benim 6 gemim var her birinden 3 milyon dolar aldım, 40 milyon dolar sermayem var yüzde 80'ini gemilere yatırdım. 10 milyon dolar borcum var 42 milyon dolar da gemilerimin değeri ediyor, 18 milyon dolara sattığım gemiyi 10 milyon dolara satamıyorum diyor. Bir firma gemi siparişi vermiş 3 milyon dolarını iptal etmiş, almaktan vazgeçmiş ve mahkemeye verilmiş. Mahkeme devam ediyor, işçimi istirahate çekmişim, size teşekkür ederim diyor.

DEVLET ÖDÜYOR
Biz 1.5 yıldan beri 1 milyar alıyorsak 500 milyon vereceğiz, 560 asgari ücretin üzerinde, 2 milyar alıyorsa 1 milyar heray ödüyoruz, sigortasını da ödüyoruz, devlet hükümet bu imkanı sunmuş. Hani biz tersanelere sahip çıkmıyorduk. TTK'daki sıkıntı neyde tersanedeki sıkıntı da o. Devletin 1.5 yıldan beri Orhan Madenci'nin tersanesindeki işçinin tamamının aynı asgari ücretini ve sigortasını yatırarak desteğine devam ediyor. Öbür arkadaşımızın elinde işi var, bin 600 kişiyi çalıştırıyor, 200 kişinin sorunu var, sorun varsa çözeceğiz ama parasını aldıktan sonra araya birilerini koymuş aynı işyerine girmek için. Bir hafta 10 gün önce camını penceresini kırdığı müesseseye işbaşı yapmak istiyor yeniden. Sorun ve provokatörlük burada. Madem beğenmiyorsun neden tekrar işe dönmek istiyorsun. Allah kimseyi ekmeksiz, işsiz bırakmasın" sözleri ile konuştu.