Yakalandığı amansız bir hastalık sonucu geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd.Doç.Dr.Aydın İlik için ZKÜ Merkez Kampus’ta “veda töreni” düzenlendi.

Programa; Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, Rektör Yardımcısı Vural Evren, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, önceki Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Belediye Kültür Merkezi (BKM) Müdürü Abdullah Bakır, Aydın İlik’in eşi Demet İlik, oğlu Efe İlik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programda, saygı duruşunun arından Aydın İlik’in biyografisi okundu.

Konservatuar 2. Sınıf öğrencisi Ayşe Baş, Aydın İlik için yazdığı şiiri okuduktan sonra kürsüye Demet İlik çıktı.

İlik, eşi için şu konuşmayı yaptı:

“ÇOK ÇABA SARF ETTİ”

“Aydın, çok büyük çaba serf etti, çok emek verdi. 3 yıl önce kanseri yenerek zoru başarmıştı zaten. Bu 3 yılda gerçekten büyük bir coşkuyla konservatuarda çok şeyler yapmaya çalıştı, daha çok planları vardı. Tedavisi sırasında bu planlarını sürekli yazıyordu. Ölüm hepimiz için. Ama önemli olan geride güzel bir şeyler bırakmak. Aydın bunu başardı. İyi bir baba, iyi bir dost, iyi bir öğretmen olduğu için ona çok teşekkür ediyorum.”

Demet İlik, eşinin son mektubunu okuduğu sırada duygulu anlar yaşadı. İlik’i teselli etmek oğlu Efe’ye düştü.

Daha sonra kürsüye çıkan Rektör Bektaş Açıkgöz, Aydın İlik hakkındaki duygu ve düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“AYDIN, DURMADAN ÇALIŞTI”

“2002 yılında konser vermek için geldiği Zonguldak’ta; ‘Gel Aydın, Anadolu’da yetiştirecek nice gençler var’ şeklindeki çağrımı kabul ederek yeni kurulan konservatuarımızın kurucu müdürü oldu. Olağanüstü bir iş disiplini, kılı kırk yaran bir mükemmeliyetçilik ile durmadan çalıştı. Tanıdığı tüm sanatçı dostlarını Zonguldak’a taşıdı. Yurtdışındaki dostları, Aydın İlik’in heyecanlı çağrılarını kırmayarak üniversitemizi ve ilimizi onurlandırdılar. Zonguldak’ı çok sevdi, maden işçisini hep andı. ‘Hocam şu öğrencimiz bugün bir arya söyledi’ diyerek heyecanla ofisime gelişini ve keyifle çay içişini asla unutmayacağım.”

“AKLI FAZIL SAY’DAYDI”

4 yıl önce lösemi teşhisi konulduğunda sevgili doktor arkadaşlarım Ayla Hanım ve İshak Bey ile Demet Hanım’a tedavi yol haritasını açıkladı. Ağır kemoterapiler kemik iliği nakli, radyo terapiden sonra 7 Eylül’de kalbi durdu. Geçen haftalar içinde yoğun bakımda solunum sıkıntılarıyla boğuşurken, aklı 30 Eylül’deki ZKÜ açılış töreni ve açılış dersi verecek olan Fazıl Say’daydı. İnsan severlik, yurtseverlik, cumhuriyetçilik ve Atatürkçülük bu olsa gerek. Sevgili Demet Hanım, Aydın’a verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederim. İçimizdeki Aydın ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Güle güle sevgili kardeşim, güle güle maestro.”

AYDIN İLİK İÇİN KONSER

Ardından ZKÜ Devlet Konservatuar öğretmen ve öğrencilerinin Aydın İlik için hazırladığı konser dinletisi sunuldu. Bu sırada alandaki Aydın İlik’in görev arkadaşları ve öğrencileri gözyaşlarına boğuldular. Konserin sonra ermesiyle oğul Efe İlik, tüm orkestranın ellerini sıkarak onları tebrik etti.

Daha sonra Aydın İlik’in arkadaşları onun hakkındaki düşüncelerini diğer katılımcılarla paylaştılar.

Konuşmaların ardından Aydın İlik’in cenazesi defnedilmek üzere memleketi olan Balıkesir’in Burhaniye ilçesine gönderildi.