Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, Avrupa Bankacılık ve Finans Tarihi Birliği (EABH) ile Tarih Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen 5. Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması'nın sonuçları, 15 Aralık Salı günü Garanti Bankası genel müdürlük binasında yapılan törenle açıklandı.
Garanti Bankası'nın desteğiyle gerçekleştirilen yarışma, Türkiye bankacılık, finans ve iktisat tarihinin Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan dönemine ilişkin bilimsel araştırmaları özendirmeyi ve bu konuda bir gelenek oluşturmayı amaçlıyor.
Başvurular; Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Toprak, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız ve Kuala Lumpur Malezya INCEIF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çizakça'dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Yarışmada; kitap ödülünü "Sephardi Entrepreneurs in Jerusalem: The Valero Family 1800-1948" başlıklı çalışmasıyla Joseph Glass-Ruth Kark, yüksek lisans ödülünü "Devlet-Banker İlişkileri Çerçevesinde Baltazzi Ailesi" çalışmasıyla Nursel Manav aldı. Yarışmacılardan Hilary Cooperman-Relli Shechter, "Branding the Riders: 'Malboro Country' and the Formation of a New Middle Class in Egypt, Saudi Arabia and Turkey" konulu araştırmasıyla makale ödülünü kazandı. Devrim Dumludağ "Foreign Direct Investment in
Developing Economies and Turkey: The Role of Institutions" konulu teziyle doktora kategorisinde, Kazım Baycar ise "Ottoman Emigration to Argentina 1870-1914" isimli teziyle yüksek lisans kategorisinde mansiyon aldı. Araştırma bursu kategorisinde bu yıl ödül verilmedi. Geçtiğimiz yıl yapılan yarışmada "Osmanlı Irak'ında İngiliz Nüfuzuna Tepkiler: Dicle ve Fırat'ta Seyr-i Sefain İmtiyazı Teşebbüsü (1909-1913)" makalesiyle ödül kazanan Burcu Kurt'un ve "Mine Workers, The Single Party Rule, and War: The Zonguldak Coal Basin as the Site of Contest, 1920-1947" konulu doktora teziyle birinci olan Nurşen Gürboğa'nın yapıtları, basılmış olarak satışa sunuldu.