Kamu kesimi toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Türk-İş Yönetim Kurulu ve aralarında Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu’nun da bulunduğu Türk-iş Koordinasyon Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Toplantı çıkışında bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri ile ilgili anlaşmaya varılamadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan’ın daha önce ikinci altı ay için Hükümetin teklifi olan yüzde 3 zam oranını yüzde 4’e yükselttiğini ancak bu rakamı da kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Kumlu, “Biz, 1 Ocak 2009 tarihinde almış olduğumuz ücretleri 31 Aralık 2009 tarihinde de almak istiyoruz. Bunun anlamı şu; 1 Ocak'ta aldığımız ücrette 31 Aralık'ta yüzde 6 vergiden kaybımız var. Bize teklif edilen yüzde 3+4'ten yüzde 7 zam oranı, yıl sonunda erimiş olacak ve biz hiç zam almamış olacağız. Sigorta primleri daha önce özellikle ikramiyelerden kesilmiyordu. Şu anda yüzde 1.7-2 civarında sigorta primi kesiliyor. Böyle olunca yüzde 6 vergiden, yüzde 2 sigorta priminden toplam yüzde 8, yıl içinde kaybımız var. Sayın Başbakan’a kendilerinin işçiyi-memuru enflasyona ezdirmeyecekleri yönündeki sözlerini hatırlattık. Top artık bizden çıktı” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN 81 İLİNDE EYLEM

Görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine Türk-İş Koordinasyon Kurulu olarak aldıkları karar gereği Türkiye çapında uyarı eylemlerine başlayacaklarını belirten Kumlu, “2 Temmuz 2009 (bugün) 81 ilde AKP İl Başkanlıkları önünde bir basın açıklaması yaparak Hükümeti uyaracağız. Salı günü ise (7 Temmuz 2009) kamu çalışanları olarak 1 saat çalışmama hakkımızı kullanacağız. 8 Temmuz da ise Türk-İş Başkanlar Kurulu’nu olağanüstü toplayarak ne yapacağımıza karar vereceğiz” dedi.

 

Zonguldak’ta başta Genel Maden İşçileri Sendikası olmak üzere Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri de bugün saat 17.00’de AKP İl Başkanlığı önünde toplanıp basın açıklaması yaparak Hükümeti uyaracak.