Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, taşkömürünün de teşvik kapsamına alınmasından dolayı katkısı geçenlere teşekkür etti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, konunun takipçisi oldukları için Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Özcan Ulupınar ve Ercan Candan’a teşekkür etti. Başkan Demir, ayrıca konuyu hızlı hallettikleri için Başbakan başta olmak üzere, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bakanlar Kurulu üyelerine teşekkür ederken aynı hassasiyeti Filyos Vadisi’ndeki yer tahsisinde de göstermelerini istedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Teşvik Kurulu yetkilileriyle görüştüğünü belirten ZTSO Başkanı M. Salih Demir, Rödevanslı saha sahiplerinin teşvikten yararlanabileceklerinin söylendiğini belirterek, “Ticaret Sanayi Odası olarak yaklaşık 7 senedir taşkömürümüze teşvik verilmesi konusunda uğraşıyorduk. Bununun sağlanması bölgeye ve ülkemize büyük kazanımlar getirecektir” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, yaptığı açıklamada, 20 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde kömür üretimine yönelik yatırımların, yalnızca kömürün düşük kalori sınıfında (düşük C sınıfı) yer alması durumunda teşvik edilebildiklerini ifade ederek, "Bu çerçevede, taşkömürü başta olmak üzere yüksek kalorili kömür üretimine yönelik yatırımlar destek kapsamına alınamazken, düşük kalorili kömür yatırımları, ‘öncelikli yatırım' konuları arasında yer alan madencilik yatırımları kapsamında 5. Bölgede uygulanan bölgesel desteklerinden yararlandırılmaktaydı. Yapılan değişiklikle kömür üretimine yönelik yatırımlara sağlanan desteklerin kapsamı genişletildi. Yüksek kalorili kömürün temini, enerji arz güvenliğinin sağlanması, bu konudaki yüksek dış ticaret açığımız ve özel sektör tarafından gerçekleştirilecek yatırımların artırılması ihtiyacı göz önünde bulundurularak, yer altı kaynaklarımızın hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasını teminen düşük kalorili kömürlerin yanında yüksek kalorili kömür üretimi yatırımlarının da teşvik edilebilmesinin önü açıldı" dedi.

Yapılan değişiklik ile kömür üretimi yönelik yatırımların, kalori sınıflamasından bağımsız olarak teşvik edilmesine imkan sağlandığını ifade eden Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Demir, "Böylece, düşük kalorili kömür üretimi yatırımlarına olduğu gibi yüksek kalorili kömür üretimi yatırımlarına da destek oran ve sürelerinin oldukça yüksek olduğu 5. Bölge desteklerinden yararlanılabilecektir. Söz konusu değişikliğin öncelikle bölgemize büyük katkılar getireceğine inanıyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 

 

“AYNI DUYARLILIĞI FİLYOS’TA DA BEKLİYORUZ”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, konunun takipçisi oldukları için Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Özcan Ulupınar ve Ercan Candan’a, ayrıca konuyu hızlı hallettikleri için Başbakan başta olmak üzere, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bakanlar Kurulu üyelerine teşekkür ederken aynı hassasiyeti Filyos Vadisi’ndeki yer tahsisinde de göstermelerini istedi. Filyos Vadisi’nin Zonguldak, Bartın ve Karabük’ü kapsayan bölge için en az taşkömürüne teşvik kadar önemli olduğunu belirten Başkan Demir, “Başbakan, Bakanlar ve Milletvekillerimizden Filyos Vadisi Projesinin hayata geçirilmesinde, yatırımcı için yer tahsisinin bir an önce sağlanması konusuna da hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” dedi.