Doğanın korunması için örnek bir mücadele sergileyen TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanlarından Hayrettin Karaca, vefatının ikinci yılında, çevrim içi düzenlenen “Hayrettin Karaca’yı Anma ve Anlama Töreni”nde anıldı. TEMA Vakfı gönüllülerinin katıldığı törende, Türkiye’nin dört bir yanından Hayrettin Karaca adı verilen sokak ve parkların yanı sıra kendisinin anısına oluşturulan “Hayrettin Karaca Hatıra Ormanı”ndan ilk görüntüler paylaşıldı. Törende Toprak Dedeyi “Örnek aldığımız doğa sevgisi, fikirleri, yaşam tarzı ve Atatürkçülüğü ile O’nun yolunda yürümeye devam edeceğiz” sözleriyle anan Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi’ndeki son gelişmeleri de gönüllülerle paylaştı.

Toprak sevgisi gençlik yıllarında başlayan ve hayatını bu sevgiyi koruyup tüm nesillere aktarmaya adayan Toprak Dede Hayrettin Karaca için düzenlenen anma törenine, ülkenin dört bir yanından binlerce TEMA Vakfı gönüllüsü ve doğasever katıldı. TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Yaşar Gürses, Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş’ın yanı sıra TEMA Vakfı eski Ankara İl Temsilcisi Mukadder Ekremoğlu, Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, eski Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ve Mezun TEMA Ömür Karaağaç konuşmacı olarak yer aldı. Törende Hayrettin Karaca anısına gerçekleştirilen çalışmalar gönüllülerle paylaşıldı.

Hayrettin Karaca adı Türkiye’nin dört bir yanında yaşatılıyor

Ömrünü erozyonla mücadele etmeye ve toprağın korunmasına adayan Hayrettin Karaca anısına her sene bir “Hayrettin Karaca Hatıra Ormanı” oluşturalacağını duyuran Vakıf, törende İzmir, Eskişehir ve Sivas’ta oluşturulan ormanların müjdelerini verdi. Törende ayrıca Türkiye’nin 17 ilinde Hayrettin Karaca adı verilen 17 park, 2 sokak ve 1 botanik bahçenin görüntüleri de paylaşıldı.

Deniz Ataç: “Toprak Dedemizin yolundan yürümeye devam edeceğiz”

Törende konuşma yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “20 Ocak 2020’de kaybettiğimiz Kurucu Onursal Başkanlarımızdan Sayın Hayrettin Karaca’nın yokluğunun acısını her gün daha derinden hissediyoruz. Bugün 970 bini aşkın gönüllüsüyle bir halk hareketine dönüşmüş olan TEMA Vakfı’nı, kendisinin en büyük mirası olarak kabul ediyoruz. Örnek aldığımız doğa sevgisi, fikirleri, yaşam tarzı ve Atatürkçülüğü ile Toprak Dedemizin yolundan yürümeye devam edeceğiz” dedi.

2.795 hektar büyüklüğündeki 19 orman parçası Doğal Yaşlı Orman olarak tescillendi

Ataç, Hayrettin Karaca’nın çok değer verdiği Doğal Yaşlı Ormanlar için başlattıkları “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar” projesindeki gelişmeleri ise; “Her fırsatta “Yaşamak için yaşatmaktan başka bir yolumuz yok” diyen Toprak Dedemizin adıyla başlattığımız projemizi geçtiğimiz yıl büyük bir mutlulukla paylaşmıştık. Türkiye’de değeri çok büyük olan doğal yaşlı ormanların önemi ve korunması konusunda farkındalığı artırmak ve korunmasını sağlamak amacıyla başlattığımız projemizde ilk adımımız Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Orman Haritası’nı oluşturmak oldu. Devamında ise çalışmalarımızı Artvin ilinde derinleştirdik. Ekosistem bütünlüğünün sağlanması için doğal yaşlı ormanların büyük alanlar olması gerektiğinden, Artvin’de ortalama çapı 36 cm’den ve alanı 50 hektardan büyük 69 orman belirledik. Bu çalışmalarımızın ardından sahada incelemelerimizi başlattık. Yapılan arazi çalışmalarıyla Artvin ilinde toplam alanı 3.820 hektar olan 19 adet Doğal Yaşlı Orman belirledik. Projemizin ilk faz çalışmalarının sonucunda ise Orman Genel Müdürlüğü, Orman İdaresi ve Planlaması Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla Artvin ilinde 2.795 hektar büyüklüğündeki 19 orman parçası Orman Amenajman Planlarında Doğal Yaşlı Orman olarak tescillendi” sözleriyle anlattı.

Umut Yeşertiyoruz! TEMA Vakfı