Hemşireler  günü, hemşirelik mesleğinin kurcusu  Florance  Nightingale’nin doğum günü olan 12 mayısta kutlanmaktadır.Bu mesleği  dünyada profesyonel olarak başlatan ve devam ettiren  Nightingale dir.Kırım savaşları sırasın da  da en iyi bir şekilde mesleğini icra etmiştir.

Ülkemizde , İstanbul’da  Florance Nıghtingale  tıp fakültesi araştırma hastanesi, ayrıca Florance  Nightingale    Hemşirelik  fakültesi vardır.

Nihtingale’den  günümüze kadar , hemşirelik mesleğinin,  eğitimden uygulamalarına kadar,     bir çok alanda  gelişmeler ve değişmeler  olmuştur.

Temelde bu mesleği seçecek olan kişilerde bir çok meziyetler aranması gerekmektedir.Yani, üstün yetenekli, sevecen, sorumluluk duygusu gelişmiş, aklen ve bedenen sağlıklı, disiplinli, kendine  güvenen, cesaretli, yeniklere açık, kişiler arası ilişkilerde başarılı olmalı.

Profesyonel hemşirede bunların yanı sıra, ekip çalışmasına önem vermesi, çalıştığı işten zevk alması, ifade  tazının  düzgün  olması, teknolojiyi iyi kullanması, görev yaptığı yerin kültürünü iyi tanıması, kendini sürekli yenilemesi gerekmektedir.

Profesyonel hemşire çalıştığı hekim ile, iş birliği içinde hareketle, ama kendi bilimini, birikimini de kullanarak hastalarına bakım planı uygular. Sağlıklı ve hasta bireylere eğitim ve danışmanlık  yapar. Daima eleştiriler açık, kendi  alanında  kararlarında  cesaretli ve bağımsızdır.

Bu şekilde yetişmiş bir hemşirenin hata yapma riski de azdır.Hastalar emin ellerde,konforlu bir bakım alarak sağlıklarına kavuşmanın rahatlığını yaşayacaklardır.

Hasta ve hasta yakınlarından hemşireler  sadece  yaptıkları işe saygı beklerler. Bu da doğal haklarıdır.Hayatımızı teslim ettiğimiz ellere, şiddet uygulama yerine,ileride gene o ellere muhtaç olacağımızı unutmamamız gerekmektedir

Temennim ülkemizde ,şiddetin yaşanmadığı,huzurlu bir çalışma  ortam yaratılması , sağlık alanında  kendi hayatlarını hiçe sayarak ,insanlığa hizmet eden bu mesleğin ,hak ettiği değerin verilmesi, daha iyi yerlere gelmesidir.Bu vesile  ile tüm hemşire arkadaşların hemşirelik haftalarını kutluyorum.