Zonguldak ve İzmir eski milletvekillerinden Kemal Anadol aradı önceki gece telefonla.

“Bugünkü yazını okudum, kutlamak için aradım” dedi.

Bugünkü yazım?

“Devletim Zonguldak.”

Ha…

O yazımın özünde şu vardı:

“…..2006 yılında Erdemir’in kamu hisseleri satıldığı gün Ereğli’ye en büyük kazık atıldı. O hisse satışından sonra Ereğli’ye bir tek de çivi çakılmazken, iyisi ve kötüsü ile yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığı tersaneler de kapandı gitti.
Nerede o 7 bin kişi şimdi?

Gurbette…

Hani bazı ırkçı kafalar iki de bir “Kürt sorunu” diye cak-cek ediyorlar ya; gelsinler Zonguldak halkının çektiklerini bir öğrensinler.

5 binin üzerinde maden şehidi veren, onbinlerce yaralı veya kömür tozuyla malülen emekli olanların yaşamdaki dramlarını bir incelesinler.

Devlete hep veren ve hizmetin h’sini bile alamayan bu bölgenin halen daha sahipsiz ve çaresiz kalması karşısında bile yasalara ve devlete olan saygısını bir incelesinler.

Zonguldaklı gurbette aş arıyor.

Ve bu Zonguldaklı devletin bir tane iş makinesini yakmıyor, okullarını bombalamıyor, katliamlar yapmadığı gibi de, “Türk sorunu” demiyor…..”



ANADOL’UN ÖNERİSİ

Kemal Abi ile sağdan soldan sohbet ettikten sonra, “Ya.” Dedi. “Ereğli Belediyesinin durumu nedir bilmiyorum. Görüşlere açık mıdırlar, öneri değerlendirirler mi?”

“Evet!” diyemedim. Kapalılar çünkü. Seçim öncesi ve seçim sonrası değişen durumlar hep farklı oluyor.

Ama o anlattı görüşlerini:

“Ereğli’nin adı Heraklia’dan geliyor. Türkiye’de ve dünyada ne kadar Heraklia adına sahip il, ilçe, belde var ise tespit edilsin ve Karadeniz Ereğli’de Heraklia zirvesi toplansın.”

Nefesim kesildi.

Kemal Abi öyle bir düşünce attı ki ortaya, heyecanlanmamak mümkün değil.

Sürdürdü:

“Bildiğim kadar Tekirdağ Ereğli’si var, Konya Ereğli’si var. Bir de Marmara Ereğlisi var.”

Marmara Ereğlisi ile Tekirdağ Ereğlisinin aynı yer olup olmadığını sorduğumda “Hayır!” dedi.

Gel de bu öneriye balıklama atlama.

Sıkıntı şu:

Peki kiminle?


CUMHURBAŞKANINI GETİRMELİ

Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi konusunda Kdz. Ereğli Belediyesi meclisinin aldığı kararı hatırlatıp, Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun da öncülüğünde bu talebi TBMM’den geçirebileceğimizi anlattığım son yazılardan birinde, “Bu karar çıkar ise Başbakan Ereğli’ye gelip madalyayı verir. Hatta gelirken Cumhurbaşkanına da “gel beraber gidelim” der ise bohçalarına bazı hizmetleri paket yapacaklar demiştim.

“Herkesin Gazetesi Ereğli Önder”in Kuruluş Yıldönümünü kutlamaya gelen Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’a “Başkan bu şansı yarat ve kullan” diye ayrıca söyleme gereği duydum. Sözlerimin devamında “Daha önce meclis toplantınızda tüm meclis üyeleri ile birlikte TBMM’ye giderek, bu konunun peşini takip edeceğinizi de açıklamıştınız” hatırlatması da yaptım.

Dikkate alır mı bilemem.

Umarım bu fırsatlar kaçmaz/kaçırılmaz.

Artık “Kaybolan yıllar” şarkısına mahkum kalmak istemiyoruz ki.

Kim ister?