Kdz.Ereğli'de milli mücadele döneminde üstün yararlılıklar gösteren, 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle benzeri yapılarak müzeye dönüştürülen Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) kanun teklifi verilmesi ve sürecin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç tarafından da takip edilmesi memnuniyetle karşılandı.

Gazi Alemdar Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu, sahil bulvarındaki Gazi Alemdar Müze Gemisi önünde yaptığı açıklamada, madalyanın Alemdar Gemisi'nin İstiklal Savaşı'nın tek deniz zaferini kazanışının 100. yılı olan 27 Ocak 2021 tarihine yetiştirilmesini istedi.

Yönetim Kurulu adına konuşan Tan Okay, İstiklal Madalyası için Zonguldak Milletvekillerinin müşterek hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduğunu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın konu ile ilgili uzun yıllardır üst düzey teşebbüslerde bulunduğunu hatırlattı.

MİLLETVEKİLLERİNİN GİRİŞİMİ

Geçtiğimiz dönemde TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Ereğli'den giden heyetin görüşerek talebi ilettiğine değinen Okay, "Şuanda geldiğimiz aşamada Zonguldak Milletvekilleri bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundular. Bizler Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu olarak huzurlarınızda milletvekillerimiz Polat Türkmen, Ünal Demirtaş, Ahmet Çolakoğlu, Deniz Yavuzyılmaz ve Hamdi Uçar'a değerli çalışmalarından ötürü teşekkür ediyoruz.Ereğlimiz için çok önemli olan bu çalışmanın takip edilerek sonuca ulaştırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Alemdar Müze Gemisi'ne istiklal madalyası verilmesi noktasında kanun teklifinin yanı sıra destanı da anlatan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, önceki gün de katıldığı bir canlı yayında AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin'e Alemdar ile ilgili kanunun meclisten geçmesine yönelik destek istemişti.

ORUÇ'A TEŞEKKÜR

Bu konuya da değinen Okay, "Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ereğlimizden yetişen değerli insan Saadet Oruç hanımı da arayarak bu girişimi desteklemesini istediğimizde, kanun çalışmalarından haberdar olduğunu, konunun takipçisi olacağını ve bu konudaki çalışmalar için başarılar dilerken çok üst düzeyde temasları bulunduğunu öğrendik. Bizde yönetim kurulu olarak büyük mutlulukla Saadet Oruç hanıma çok teşekkür ediyoruz.


CUMHURBAŞKANIMIZ MADALYAYI TAKSIN

Bir dileğimizde TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan var. Şöyle ki, bu kanunun çıkış tarihi, Alemdar Gemisi’nin İstiklal Savaşının tek deniz zaferini kazanışının 100. yılı olan 27 Ocak 2021 tarihine yetişecek bir çalışma olmasının sağlanmasıdır. Şentop'tan bu konuda yardım bekliyoruz. Gösterdiği ve göstereceği ilgi ve destek için de şükranlarımızı sunuyoruz. Son bir dileğimizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan. Gazi Alemdar gemisine verilecek madalyayı 100. Yılda bizzat Cumhurbaşkanımızın takmasıdır. İstiklal Savaşı’nda kendini düşman işgalinden kurtaran ilk kent olan Kdz.Ereğli'nin konuğu olsun ve bu şerefli madalyayı, Milli Mücadele tarihimizin efsane gemisi Gazi Alemdar'a Cumhurbaşkanımız gelip taksın"