Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı önünde düzenlenen törende, anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Uzun Mehmet'in 1829 yılında taş kömürünü bulmasının ardından 1848 yılında resmi üretimin başladığını belirterek, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, madencilere ve maden havzasına sahip çıktığını söyledi.

1990 SONRASI YANLIŞ POLİTİKALAR

Kömürün bulunuşuyla demir ve çelik fabrikaları, enerji santralleri kurulduğunu, kentin sanayi kentine dönüşerek "emeğin başkenti" ismini aldığını aktaran Mutlu, "Maden Havzamız, uzun yıllar ülkemiz sanayisinin lokomotifi olmuş, ülkemizin gelişip büyümesine büyük katkılar vermiştir. Ancak, özellikle 1990 sonrasında uygulanan yanlış politikalarla işçi sayısı ile birlikte taşkömürü üretimi de gerilemiş, ülkemizin taşkömürüne olan ihtiyacı ise artmaya başlamıştır." dedi.

YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLAR

Mutlu, Türkiye'nin bugün enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 38 milyon tondan fazla taşkömürü ithal ederek milyarlarca dolar öder hale geldiğine değinerek, şöyle devam etti:  "Bir yandan ülkemizin bulunduğu coğrafyada süren çatışma ve savaşlar, dünyada ve özellikle Avrupa’da sıklıkla yaşanan enerji krizleri, diğer yandan uluslararası piyasalarda enerji fiyatlarının istikrarsız hale gelmesi ve tedarikte yaşanan sorunlar, yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.

YERALTINDA 1,5 MİLYAR TON REZERV VAR

Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. TTK’nın kurulu kapasitesi yıllık 5 milyon ton kömür üretimidir. Yani ülkemizin öz kaynaklarını harekete geçirme ve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabilme imkanı bulunmaktadır. Demir ve çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin çarklarını döndürebilmek için havzamızdaki öz kaynağımız taşkömürüne ihtiyaç olduğu açıktır.

Başta demir ve çelik sanayimizin koklaşabilir taşkömürü ihtiyacının havzamızdan karşılanabilmesi mümkündür."

484 yıllık gelenek Manisa'ya şifa saçtı 484 yıllık gelenek Manisa'ya şifa saçtı

POSBIYIK VE ALP KONUŞTU

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve TTK Armutçuk Müessese Müdürü Faik Alp de günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, TTK Genel Müdürlüğü yöneticileri, siyasiler, sendikacılar, maden işçileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

WhatsApp Image 2023-11-08 at 12.55.59 (1)WhatsApp Image 2023-11-08 at 12.55.59WhatsApp Image 2023-11-08 at 12.56.00WhatsApp Image 2023-11-08 at 12.56.00 (1)WhatsApp Image 2023-11-08 at 12.56.00 (2)