Japon akademisyen Prof. Dr. Noriko Nakayama, Kdz. Ereğli İlçe Halk Kütüphanesi’ni ziyaret ederek ilçeye bağlı bir köyde gerçekleştirdiği saha araştırmasını konu edinen ‘Köy Kadını, Modernite ve İslam’ adlı kitabını hediye etti.

Japon akademisyen ve Antropolog Prof. Dr. Noriko Nakayama, henüz akademik kariyerinin başlarında olduğu 1992-1993 yıllarını kapsayan bir yıllık sürede Kdz. Ereğli ilçesine bağlı bir köyde gerçekleştirdiği saha araştırmasını ilk olarak 1999 yılında Japonca olarak kitap haline getirdi.

Japonya’da Türkçesi ‘İslam’da Cinsiyet ve Yaşam: Türk Kırsalında Kadının Etnografisi’ başlığıyla yayınlanan kitabı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Tolga Özşen, 2020 yılında ‘Köy Kadını, Modernite ve İslam: Bir Antropoloğun Gözünden 1990’lar Türkiyesi’ başlığı ile Türkçe’ye çevirdi.

30 yıl önce saha çalışmasını gerçekleştirdiği köyde yaşayan insanlarla bağını koparmayan Prof. Nakayama, kısa zaman önce yakınlarını kaybeden Gültekin ailesine taziyede bulunmak amacıyla kızı Rino Nakashima ile birlikte Kdz. Ereğli’ye geldi.

KURBAN KESİM BEDELLERİ BELİRLENDİ KURBAN KESİM BEDELLERİ BELİRLENDİ

Prof. Nakayama, Kdz. Ereğli’den ayrılmadan önce İlçe Halk Kütüphanesi’ni de ziyaret ederek kitabının Türkçe’ye çevrilmiş halini imzalı olarak hediye etti.

Kütüphane personeliyle sıcak ve samimi bir sohbet gerçekleştiren Prof. Nakayama, kitabının ilçe halkı tarafından da okunmasını istediğini belirterek, “Bir Japon antropolog olarak resmettiğim 1990’ların Türkiye’sinin günümüz Türk okuruna nasıl yansıyacağını biraz endişe ile birlikte merak ediyorum. Okuyucuların yorumlarını öğrenmek de istiyorum.”dedi.

Prof. Nakayama, saha araştırmasını gerçekleştirdiği köyün adını kitabında (M) olarak belirttiğini, bunun tamamen mahremiyet amacını taşıdığını söyledi.

Kütüphane personeli tarafından Prof. Nakayama ve kızı Rino Nakashima’ya Türk kahvesi ikramında bulunulurken, ziyaret anı fotoğrafı çektirilmesi ile son buldu.

WhatsApp Image 2023-10-31 at 16.46.14 (1)WhatsApp Image 2023-10-31 at 16.46.14