Çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal, son 9 ay içinde yaptıkları köy tarama çalışmalarında 8 yeni türküyü daha günyüzüne çıkardıklarını, söyledi.

Uzundal amaçlarının Devrek kültürünün ve türkülerinin günyüzüne çıkartılarak kalıcılığını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu vurguladığı açıklamasında şunları söyledi; “Kurul olarak son 4 yıl içinde Devrek’in köylerini tarayarak türkü araştırmamıza devam ettik. Gelinen noktada 30-35 arasında türküyü günyüzüne çıkararak yeniden halkımıza kazandırdık. Son 9 ay içinde de,  Başlarkadı Köyünden; ‘Ah Güllüm’, ‘Arabam Daşa Geldi’, Kabaca Köyü’nden; ‘Elmayı Atan Yarim’, ‘Üzüm Aldım Herekten’ ve yine aynı köyden Devrek’in ilk uzun havası olan ‘Ustam Nasıl Kondurdun Taşbaşına Binayı’, Devrek Merkezi ve Raşit Korum’dan derlenen ‘Alıvede Beni’, yine Devrek Merkezden Müfide Esen’den ‘Karaçamın Sakızı’ ve Dirgine Köyünden de ‘Beyaz Mendil’ isimli türküleri derledik.”

Uzundal ayrıca bu türkülerin yanısıra köylerimize ait mani, yerel ağız sözcükleri ile deyimleri de derlediklerini belirterek, “Devrek’imizin kültürünü yaşatma yolunda önemli bir yol aldık. Bu tamamlanan 8 türkümüzün yanında üzerinde çalışmalarımızın devam ettiği türkülerimiz de var. Netice itibarıyle türkülerimizi çeşitli projelerle halkımızın beğenisine sunacağız” diye konuştu.