4. Kitabını yayımlayan Araştırmacı-Yazar Recep Çetin, "Uzun Mehmet" isimli yeni kitabını Gazeteniz Önder'in Muhabirlerinden Eyüp Bektaş'ı ziyaret ederek verdi. 


Araştırmacı-Yazar Recep Çetin, doğup büyüdüğü ve yaşadığı kent olan Kdz. Ereğli'nin tarihine yeni bir eser daha kazandırdı. "Başviran'dan Cuma'ya Ormanlı", "Kara Papaz Makarios'un İntikamı", "Orhan Gazi ve bir Fetih" isimli kitapları bulunan Recep Çetin, son kitabında 1829 yılında taşkömürünü bulan Kestaneci'den Uzun Mehmet'i yazdı.

Uzun Mehmet,  Kdz. Ereğli'nin Köseağzı Değirmeninin Neyrendere yatağında bulduğu siyah taş parçalarının taşkömürü olduğunu tespit etmesinin ardından gittiği İstanbul'da  öldürülmüştü. Tarihe ilk maden şehidi olarak da geçen Uzun Mehmet'in yaşamıyla ilgili belge ve bilgileri toplayarak kitap haline dönüştüren Recep Çelik, sitemlerini "giriş" bölümünde şöyle dillendirdi:

"Ereğli tarihi üzerine çok değerli çalışmalar yapıl(a)madığını maalesef belirtmek zorundayım. Bunun yanında yerel tarih üzerine bir şeyler yapmak isteyen, bir şeyler yazmak isteyen olduğunda, kendi oluşturmak istedikleri (tekerlerine) tekellerine zarar gelecek endişesini taşırcasına hemen çullananlara şahit olmak üzücü ama yapacak bir şey yok.

........Uzun Mehmet efsanedir diyenlerin sayılı hiç de öyle az değil. Kitaplara dergilere gazetelere bu kadar yazılar döşeyenlerin sayısı az değil. Ama EREĞLİ'mizin tarihçi araştırmacılarından bu konuda karşı bir yazı maalesef yok. Ama "Uzun Mehmet Efsanedir" gemisine binenlerimiz var. İşte bu ayıp bize yeter.! 200 yıl önce Ereğli'de doğmuş yaşamış ve kömürün keşfinden sonra da bir şekilde ölmüş bir EREĞLİLİ olan Uzun Mehmet'e maalesef sahip çıkamamışız........."