Karadeniz Ereğli'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde "Çanakkale Geçilmez" konulu konferans düzenlendi. Dünyanın en yaşlı gazisi unvanını taşıdığı 1994'te 110 yaşında yaşamını yitiren Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonundaki konferansta yaptığı konuşmada, babasının Balkan, Çanakkale ve İstiklal savaşlarına katıldığını söyledi.

 

"BU VATAN BÖLÜNMEZ"

Türk askerlerinin canlarını vererek ülkeyi vatan haline getirdiklerini anlatan Kaçmaz, "Ülkemizin her karış toprağı şehitlerimizin kanıyla yoğrulmuştur. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Birlik ve beraberlik olduğu sürece Edirne'den Kars'a, Trabzon'dan Hatay'a kadar bu vatanın bir karış toprağını hiçbir güç geçemez. Dedelerimiz Mustafa Kemal'in önderliğinde bu vatanı böldürmediyse, bu bayrağı indirmediyse, bu ezanları susturmadıysa, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan şanlı ordumuz, polis gücümüz bu bayrağı indirmez, bu vatanı böldürmez" diye konuştu.  Babasının vefat edinceye kadar imkansızlıklar içerisinde kazanılan zaferi gururla anlattığını ifade eden Kaçmaz, "Destanlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yazılmıştır. Ömrüm yettiği sürece konferans vermeye sergi açmaya devam edeceğiz, çocuklarımızı, gençlerimizi bu zafer ruhları ile besleyeceğim" dedi.

 

SERGİ AÇILIŞI

Konferansın ardından Çanakkale Savaşları'nda kullanılan silah, mühimmat ve giysilerin de sergilendiği sergi açıldı.  Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, konferans ve serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında önemli mesajlar verdi. Madenoğlu, "Şehitlerimizi, gazilerimizi bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz. Hele hele bugünlerde vatanımızın birlik ve beraberliği için bizi birbirimizden ayırmak isteyen bir takım odaklara karşı mücadele ederken şehit olan toprağa düşen gençlerimizi hatırlamamak mümkün değil. Aramızda gazi olarak yaşayan vatandaşlarımızı da onları hürmetle selamlıyorum, şehitlerimizin mekanı cennet olsun" sözleri ile konuştu.

 

DÜNYA BARIŞ ELÇİSİ

Kaçmaz da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından 17 Mart 2008'de Ankara'da düzenlenen bir programa davet edilerek kendisine, "Dünya Barış Elçisi" plaketi verildiğini hatırlatarak, "Dünya Barış Elçisi olarak dünyanın her noktasında barışın egemen olmasını istiyorum. Bana verilen bu büyük gururu nefes aldığım sürece barış çağrısı yapmaya devam edeceğim" ifadelerine yer verdi.

 

VALİ, KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANINA TEŞEKKÜR

Etkinliklere Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın yanı sıra belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Kaçmaz ayrıca Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu'na şilt verdi, Ereğli Kaymakamı Madenoğlu ile Ereğli Belediye Başkanı Uysal'a desteklerinden ötürü teşekkür etti. Sergi salonu girişine konulan stantta, Çanakkale'de zor şartlarda savaşan askerlerin yemeği olan buğday çorbası, şekersiz üzüm hoşafı ile tayın ekmeği dağıtıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)