- Prof.Dr.Engin Beksaç:

"Şuanda dünyada en tanınan ancak en tanınmayan yerlerden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Ereğli'nin büyük bir şansı var ama tanıtımdan kaynaklanan bir şanssızlığı var"

"Burası yer altı ruhları ile görüşme alanıdır, kutsal mağaralardır. Bu mağaralardaki coğrafi yapılanma ölüler bölgesinin ırmağını temsil ediyor. Yaşayanlar ile ölenler arasındaki ırmak olarak karşımıza çıkan bir yapıdır. Eski kaynaklarda da burada ölmüş kişilerin ruhları ile konuşulduğuna dair bilgilere sahibiz"

Trakya Üniversitesi akademisyeni sanat tarihçi Prof. Dr. Engin Beksaç, mitolojiye göre Herkül'ün kendisine verilen görevi yerine getirmekte faydalandığı Cehennemağzı Mağaraları'nın gerçekte Türkiye'de çok az sayıda rastlanan antik çağ ibadet alanlarından bir tanesi olduğunu söyledi.

"MİTOLOJİK ÖYKÜLERLE ŞEKİLLENMİŞ"

Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Yöneticisi Recep Somuncu'nun davetlisi olarak geldiği Ereğli ilçesinde Cehennemağzı Mağaraları'nda incelemelerde bulunan Beksaç, yaptığı açıklamada, mağaralar ile ilgili halk arasında farklı masallar üretildiğini belirterek, "Yine yıllarca mitolojik öykülerle şekillendirilmiş değişik yorumlara açık bir yer olarak kalmış" dedi.

"YERALTI RUHLARI İLE GÖRÜŞME ALANI"

Bölgenin Megaralılara ait bir kent olduğunu yine mağaralarda Megaralıların öncesine kadar giden farklı dinlerin uzantılarının bulunduğunu anlatan Beksaç, "Balkanların bölgesi burası. Burada çok erken tarihinden itibaren Traklar'ın Anadolu'ya geçmiş kanatları da var. Esasında karşısında bulunduğumuz yer, bir yer altı ruhları ile görüşme alanıdır, kutsal mağaralardır. Bu mağaralardaki coğrafi yapılanma ölüler bölgesinin ırmağını temsil ediyor. Yaşayanlar ile ölenler arasındaki ırmak olarak karşımıza çıkan bir yapıdır. Eski kaynaklarda da burada ölmüş kişilerin ruhları ile konuşulduğuna dair bilgilere sahibiz. Yunanlı coğrafyacılardan Pausanias ölen kızının ruhu ile görüşmek için buraya geldiğini anlatıyor. Yunanistan'dan kalkmış buraya gelmiş kızının ruhu ile görüştüğünü ifade etmiştir" dedi.

"CEHENNEMAĞZI İSMİ HALK AĞZINDA KULLANILIYOR"

Beksaç, mağaraların Türkiye'de çok az sayıda rastlanan antik çağ ibadet alanlarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Esasında Cehennemağzı ismi de halk ağzında kullanılıyor, burası yeraltına açılan kapılar olarak kabul ediliyor. Kilise mağarası olarak kabul edilen yer ana tanrıça küt merkezi. Bu kütte ana tanrıça hem yaşamı dengeler, insanın kaderini hükmeder ve o kaderi bağlar, çözer. Bu mağaralarda karşımıza Trak yapısı çıkıyor, gizemli bir küt yapısı var. Bu durum da burayı çok farklı kılıyor. Şuanda dünyada en tanınan ancak en tanınmayan yerlerden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Ereğli'nin büyük bir şansı var ama bu tanıtımdan kaynaklanan bir şanssızlığı var"

"HERKÜL'Ü SAVUNMA SİSTEMİ OLARAK KULLANDILAR"

Megaralıların bu bölgeye geldiğinde karşısında çok büyük bir güç olarak duran Trak'lara karşı kendi savunma sistemini Herkül'ün ismini kullanarak oluşturduklarına değinen Beksaç, "Herkül bilindiği gibi Yunan mitolojisidir. Megaralılar bir çıkış sağlamak sağlamak için bir Herkül tezi üretmişler, çünkü karşılarında çok güçlü bir Trak dünyası vardı. Kendilerine göre Herkül'ü savunma sistemi olarak kullandılar" dedi.

"MASALLARIN DIŞINDA BAŞKA BİR GERÇEK VAR"

Bölgeye ikinci kez geldiğinde detaylı bir araştırma yapma fırsatı bulduğunu ve gördükleri karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirten Beksaç, şu ifadelere yer verdi: "Buraları görünce bakış açım çok daha farklı oldu. Burada anlatılan halk masallarının dışında başka bir gerçek var. Kuzey Batı Anadolu'dan başlayan bir kültürün uç noktası. Trak kültürünün en uçtaki bölgeleri.

"BURASI ÇOK ÖNEMLİ BİR YER"

Burası çok önemli bir yer. Buraların mutlaka tanıtılması gerekir. Bulgaristan'da bunun benzeri olan yerler var. Oralar turizmin temel direkleri, çok büyük getirileri oluyor. Tanıtamadığımız zaman da bu kültürler bize girdi olarak dönmüyor. Antik çağda bile buraya akın akın insanlar geliyordu. Çok önemli bir dini merkez. Din turizmi açısından önemli bir işlevi olabilir. Çok çok ilginç bir yer"

MÜZE ZİYARETİ

Beksaç daha sonra Dernek Başkanı Aydın Ersoy'un da katılımı ile Ereğli Müzesi'ni gezdi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)