Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından Kdz. Ereğli Belediyesi işbirliği ile organize edilen Kdz Ereğli Tarihi ve Turistik Yerler Gezisi ve Ölüce Deniz Fenerine Doğa Yürüyüşü etkinlikleri 30-31 Mayıs 2015 Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşti.

 

Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği, gezi hakkında şu bilgileri verdi:

Kdz. Ereğli Tarihi ve Turistik Yerler Gezisine 130 civarında misafir  iştirak etti. 30 Mayıs 2015 Cumartesi saat 10.00’da Anıt önünden kalkan 5 minibüs ile gezide ziyaret edilen ilk yer Kdz. Ereğli Müzesi (Halil Paşa Konağı) oldu. Gezi sırasında rehberlik Dernek Başkanı Tarihçi Yazar Gürdal Özçakır tarafından yapıldı. Etkinliğe katılanlara Ereğli’nin mitolojik ve yakın tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verildi. Kdz. Ereğli Müzesi’ne gerçekleştirilen gezinin ardından grubun ikinci durağı Cehennemağzı Mağaraları oldu. Mağaraların mitolojik efsaneleri konusunda ayrıntılı bilgiler alan ziyaretçilerin, Ereğli ve Ereğli Tarihi ile ilgili edindikleri bilgiler karşısında hayranlık ve şaşkınlık duydukları gözlendi. Ziyaretçiler daha sonra Çeştepe ve Kaletepe’yi de gezerek bilgiler aldılar. Müze, Mağara ve Çeştepe gezilerine Kdz. Ereğli’nin kardeş kenti olan Almanya’nın Düren şehrinden gelen misafir grubu da katıldı. Tarihçi Yazar Gürdal Özçakır’ın verdiği bilgileri gruba tercümanlık yapan görevli o anda tercüme etti.  Gezinin son durağı Balı Mahallesindeki tarihi su kemerleri oldu. Geziye katılanlar gittikleri her yerde hatıra fotoğrafları çektirerek, yaşadıkları anları ölümsüzleştirdiler. 

31 Mayıs 2015 Pazar günü saat 10.00’da bu kez 30 kişilik bir grup ile Ölüce Deniz Fenerine Doğa Yürüyüşü etkinliği başladı.75 dakikalık bir yürüyüş sonrasında katılımcılar Ölüce Fenerine ulaştılar. Fenerde görevli memur Mikail Gülhan fenerin tarihi ve çalışma sistemiyle ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi. Etkinlik saat13:00 da sona erdi.

Bu iki etkinlik sayesinde Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği yıllardır üstlendiği şehrimizin tarihini ve kültürünü tanıtma misyonunu bir kez daha tekrarlamış oldu.