Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) tarafından düzenlenen ilk tören şairin Cumhuriyet Alanı’ndaki büstü önünde yapıldı. Büste Devrek Belediye Başkanlığı ile Rüştü Onur Derneği’nin çeleklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Burada bir konuşma yapan gazeteci-yazar İbrahim Tığ, 13 Şubat tarihinin edebiyatımız ve sanatımız için önemli bir gün olduğuna işaret ederek; “Bu tarihte Cenap Şahabettin, Neyyire Neyir, Füruğ Ferruhzad, Bahtiyar Vahabzade, İbrahim Yıldız ve Müfide Güzin Anadol’un aramızdan ayrıldığı bir gündür” dedi.

“Rüştü Onur gibi bir önemli şair-yazarımızda Müfide Güzin Anadol’dur.”diye konuşmasını sürdüren İbrahim Tığ, “Devrek’in adının duyurulması, Türk edebiyatında söz edilmesini sağlayan bu iki hemşerimizle her zaman övünüyoruz.”diye konuştu.

ANADOL, ESERLERİNDE DEVREK İNSANINI KONU EDİNMİŞTİR

Konuşmasında Anadol’un yaşamını anlatan Tığ, onun Devrek’i, Devrek insanının eserlerine konu edindiğini, söyledi.
Tığ şöyle konuştu; “Müfide Güzin Anadol, 1925 Devrek doğumlu şair, yazar. İlk ve orta öğrenimini Safranbolu, Bartın, Zonguldak ve İstanbul’da tamamlar. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Devrekli yazar Zihni Anadol’un yeğeni olan Müfide Güzin Anadol, Devrek Ortaokulunda görev yaptığı yıllarda Devrek Lisesi’nin kuruluş sürecini başlatacak olan ve 2 Haziran1955’de çalışmalarına başlayan Devrek Yatı Yurdu Yaptırma Derneği kurucuları arasında yer aldı. Devrek Ortaokulu, Kırıkkale Lisesi, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi, Üsküdar Kız Lisesi’nde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yapar, 1987’de Beylerbeyi Lisesi’nden emekli olur. Müfide Güzin Anadol, 13 Şubat 2005 tarihinde sonsuzluğa göçtü. Sanatçı bir aileden gelen Anadol’un ilk şiirlerinde ve öykülerinde öğretmen olarak görev yaptığı Devrek’in, meyve ağaçları ile dolu bahçeli ahşap evleri, yemyeşil dokusu, ünlü ırmağı ile küçük kasaba yaşamından çizgiler bulunur. Eserleri: Derviş Hayriyesi (1967), Geceleyin (1978), Gece Sefaları (1985), Melisa (1989),Tahta Evler (1984) Karaduman’ın Serüvenleri (1999).”

ŞİİR VE TÜRKÜ GRUBU BEĞENİ TOPLADI

Anma etkinliği, daha sonra Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde “Müfide Güzin Anadol ve Devrek Türküleri Dinletisi” ile devam etti. Sanatçı Feridun Kırımlı yönetiminde, ROSAK Şiir ve Türkü Grubu, Anadol’un şiirlerini seslendirdi, Devrek türkülerini okudular.

HİÇ BİR KASABADA 2 ŞAİRİNİN BÜSTÜ CUMHURİYET ALANINDA YOK

“Öğrencileri ve Kız Kardeşi Anadol’u Anlatıyor” konulu söyleşiyi şair-yazar Hamit Kalyoncu yönetti. Söyleşinin açılışında Türkiye’nin hiçbir ilçesinde, cumhuriyet Alanlarında iki şairin büstlerinin olmadığını Devreklilerin şair ve yazarlarına sahip çıktıklarını belirterek, Rüştü Onur ile Müfide Güzin Anadol’un büstlerini Devrek’e dikerek yaşattıklarını, ifade etti.

Kalyoncu şöyle konuştu; “Pek çok Devreklinin öğretmeni Anadol, benim ve emsallerimin de öğretmenimizdi. Ortaokul 1. Sınıf bitince ataması Devrek’e yapılan Hocamız, Sanatçılar ailesi olan Cambazlar sülalesindendi. Kardeş Demir, Kızkardesi Ülker, Babası Oğuz Ergenekon Anadol, Amcası Zihni Turgay. Anadol ve eski Zonguldak/İzmir Milletvekili Kemal Anadol ve torun Şermin’den oluşuyor bu aile.
İstanbul/ Zeytinburnu İhsan Mermenci Lisesinden emekli olan öğretmenimiz, Kuzguncuk’ta yaşadı. Ankara’nın Sonbaharı’na, Orhan Veli’ye hayrandı. Her yıl genelde sonbaharları Ankara’da yaşardı. Attila İhan da tutkundu Ankara’nın sonbaharına. Orhan Veli’yle Mektuplaştı ve örneği Kıyı dergisinde bulunuyor. 13 Şubat 2005’te 85 yaşındayken yitirdik. Uçmağı cennet olsun.
Şiir, öykü, roman dalında yapıtlar verdi. İkinci yeniyi benimsemiş, yalın, doğa, aşk, sevgi, kent sevdalısı şiirler yazdı. Karaduman’ın (tiren) serüvenini de yazdı. Tahta evlerde Devrek ve Safranbolu hatta Bartın’dan izler buluyoruz.
Anadol’un kitaplaşmaya hazır iki dosyası olduğunu biliyoruz. Sayın Belediye Başkanımızdan bunların kitaplaştırmasını, basılan kitaplarının da yeni basımlarının yapılmasını istiyoruz. Adının da Devrek’te bir sokağa verilmesini istiyoruz”

YARAMAZ ÖĞRENCİ OLMAMA RAĞMEN KIZAN BİR ÖĞRETMEN DEĞİLDİ

Müfide Güzin Anadol’un öğrencisi, Eski Devrek İlçe Mili Eğitim Müdürü Ertan Kesbiç de, kendisinin çok yaramaz bir öğrenci olduğunu buna rağmen Anadol’un hiç ses çıkarmadığını ve onun öğrenciye çok büyük bir şefkatle yaklaştığını dile getirdi.

Kesbiç, “Müfide öğretmenim 1992 yılında Devrek’e gelmişti. Gelmeden 2 ay önce bena bir mektup göndererek ‘Devrek Köprüsü’ şiirinde geçen Devrekli eşrafa bu şiiri çoğaltarak dağıt dedi. Ben de öğretmenimin bu isteğini o zamanki Devrektaş fabrikasında teksir ettirerek çoğalttım. Şiirde adı geçenlere verdim. Ama bir çoğu bu dünyadan göçmüştü. Daha sonra onun bu şiirine nazire yazarak kendisine gönderdim. Öğretmenim bunu beğenmiş ve bir mektup daha yazarak bana, ‘yazdığın bütün şiirleri bana gönder’ demişti. Ben de kendisine şair olmadığımı yazdım.”diye konuştu.

BASIMA HAZIR DOSYASI KONUSUNDA HER ŞEYE AÇIĞIZ

Devrek Belediye Başkanı ve öğrencisi Mustafa Semerci de konuşmasında; “Müfide Güzin Anadol öğretmenim çok iyi bir Türkçe öğretmeni “olduğunu belirterek; “Fakat ben Türkçe derslerine pek ilgi duymazdım. Geçer not almak benim için yeterliydi. Kırıkkale de liseye başladığım yıl, Müfide Güzin Anadol’un da tayini Kırıkkale Lisesi’ne çıkmıştı. Derslerime girmedi ama benimle çok ilgilendi. Öğretmenimin basıma hazır kitapları konusunda da belediye olarak her şeye açığız. Öğretmenim Müfide hanımın büstünün dikilmesi de başkanlığım döneminde bana nasip oldu. Bundan da çok mutluyum. Müfide öğretmenim çok insancıl, insanları seven ve onlara yardımcı olmaya çalışan yürekli bir insandı.”dedi.

ABLAM BİR AY ESKERLİK YAPTI

Müfide Güzin Anadol’un kızkardeşi Ülker Anadol Başçıl da, “Ablam Müfide Güzin Anadol’u böyle bir güzel etkinlikle anma etkinliği düzenleyen Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Yöneticilerine ve şair İbrahim Tığ’a çok teşekkür ediyorum” diye başladığı konuşmasında; “Çocukluğumuz Devrek’te, Babamız Oğuz İbrahim Anadol’un Kaymakam Vekilliği nedeniyle Safranbolu da geçti. Ablam ilkokulu Devrek ve Safranbolu da okudu. Ortaokulu Bartın’da okudu. Bartın Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeni büyük edebiyatçı Rıza Polat Akkoyunlu idi. Ablam O’na yazdığı şiirleri gösterir, okurmuş. Öğretmeni Akkoyunlu’nun da en çok (nokta Noktam’ isimli şiirini severdi. Daha sonra ablam Çamlıca Kız Lisesi’ni kazandı. Oradan da İstanbul Üniversitesi Türkoloji Bölümünü bitirdi. İlk tayini de Devrek’e çıkmıştı. Devrek’i çok seviyordu. Hatta üniversitedeyken 1 ay askerlik yaptı, subay olarak. Çok espiriliydi. Okumayı ve yazmayı çok seviyordu. Daha sonra Kırıkkale, İstanbul’da Türkçe öğretmenlikleri yaptı. Doğayı ve insanları çok seviyordu. Bütün eserlerinde de insan, doğa ve yaşadığı yerlerin izleri vardır.”dedi.
ROSAK etkinliğin anısına, Ülker Anadol Başçıl, Başkan Mustafa Semerci ve Eski Milli Eğitim Müdürü Ertan Kesbiç’e birer plaket sundu.

Etkinliklere; Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, CHP Devrek İlçe Başkanı Yaşar Bükrü, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Uzundal, İlçe Mili Eğitim müdürü Satılmış Tunçkaya, Vatan Partisi Devrek İlçe Başkanı Bahattin Durak, Anadol’un öğrencileri; Sadık Hamarat, Nihat Yaban, Siyami Özkoz, Emin Tatbul, Ertan Kesbiç, Mustafa Ilıksu, Saim Uzun ve çok sayıda sanatsever katıldı.