“Engelliler Haftası" etkinlikleri kapsamında, Ereğli Belediyespor Engelli Voleybol Takımı ile özel maç yapmak üzere kente gelen Filistin Engelli Voleybol Takımı oyuncuları, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ı ziyaret etti. Çay, ziyarette yaptığı konuşmada, Filistin’in ülke olarak ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. İlçede engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik önemli çabalar ortaya koyduklarını, 100’ün üzerinde engelliyi akülü tekerlekli sandalye ile buluşturduklarını belirten Çay, hükümetin de engelliye sahip çıktığını ifade etti.

ENGELİLERE KAYMAKAMDAN TAM DESTEK
İlçede, ‘Engelleri Kaldıralım’ projesi başta olmak üzere göreve geldiği süre içerisinde engellilere sağladığı destek başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında engellilerin rahat giriş çıkış yapmaları, dernek hizmet binasında bulunan bilgisayar laboratuvarının eksiklerinin giderilmesi gibi pek çok konuda destek veren Kaymakam İbrahim Çay’a, Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk’ün defalarca teşekkür etmişti.

İLÇEDEKİ ENGELLER KALDIRILIYOR

Ziyarette konuşan Kaymakam İbrahim Çay ise şu ifadelere yer verdi: “Böyle bir günde aramızda olmanızdan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana sorunların çözümü için çaba gösterdik. İlçedeki Fiziki Engelliler Derneğimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaktayız. Başlattığımız kampanya doğrultusunda ilçemizde akülü sandalye kullanacak kişiler tespit ettik, 100’ün üzerinde akülü sandalye dağıtımını sağladık, tekerlekli sandalye vermeye de devam etmekteyiz. Hiç kimsenin hayatı garanti değildir, çeşitli nedenlerle engelli kalmış vatandaşımızın her zaman yanındayız.

ENGELSİZ BİR YAŞAM HEDEFİ
Amacımız engelsiz bir hayat sağlamaktır. Ereğli Belediyesi’nin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması, koordinasyon merkezi kurması ve çalışma yapması bizi ayrıca mutlu ediyor. Bir belediye başkan yardımcımızın da bu işlerin içerisinde olması Ereğli Belediyesi’nin de buna ne kadar değer verdiğinin de göstergesidir.

“DEVLETİMİZ SAHİP ÇIKIYOR”
Son zamanlarda ülkemizde de fiziki engelliler olsun sosyal ve sağlık alanında çok güzel çalışmalar olsun. Devletimiz insanına sahip çıkıyor, fiziki mekanlarımız güzelleştiriliyor. Resmi kurum ve kuruluşlar, okullarımızda fiziki noktaların daha iyi noktalara ulaşması engellilerin daha rahat girip çıkış yapabilmeleri için de gerekli çalışmalar yapılıyor. Hükümetimiz tarafından da yönetmelikler ve genelgeler çıkartıldı. Hükümetimizin son zamanlarda bu konularda hassasiyetle durması bizlerin çalışmasına da ivme kazandırmıştır”

“GENÇLERİMİZİ HEDEF ALMAKTALAR”

Takımın kafile başkanı Muhammet Ziyad da Türkiye'de engellilere yönelik dünyaya örnek gösterilecek çalışmalar yapıldığını belirtti. Filistin’de farklı duygular ve sorunlar yaşadıklarını belirten Ziyad şunları söyledi: “Sizler de yaşadıklarımızı gündemden takip ediyorsunuz. İhtilal, işgalci İsrail güçleri gençlerimizi hedef almaktadır. İsrail vatandaşlarına sunulan imkanlar gibi Filistin’in her bir köşesi, caddeleri, sokakları bizlere sunulmamakta, bu imkanlar bizlerden kısıtlanmaktadır.

“HÜR YAŞAMASI ENGELLENMEKTE”
Açık bir şekilde Filistin halkının hür, insanca yaşaması engellenmektedir. Biz ilk gördüğümüz şey Türkiye’de engelliler için yollar bile düşünülmüş yapılmış. Hür insanların Filistin’de yaşaması zor iken burada engelliler üzerine planlamalar yapılması bizleri son derece mutlu etmiştir. Keskin nişancı ve sniperlerin vurması ve diriliş esnasında bir takım sıkıntılardan dolayı engelli sayımız bir hayli fazla. Savaş hali yaşayan bir ülke olmamızdan ötürü engellileri çok düşünme ve onların sıkıntılarını giderme noktasında hükümetimiz de artık güç yetirememektedir. Kimi zaman bu engelliler annelerimiz, babalarımız, evlatlarımızdır tüm dünyanın buna karşı hassasiyet ile durmasını isteriz. İnsanlığa sığmayacak muameleler ile karşılaşmaktalar”
Türkiye’nin Filistin halkının her zaman yanında olduğunu, bu sevgi ve dostluğun ilelebet sürmesi gerektiğini belirten Ziyad, “Türkiye’de bulunmak kendi evimizde bulunmak gibidir, ikinci evimizdeyiz” dedi.

İŞİN MİMARLARINDAN ERDOĞAN
Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Erdoğan ise Engelliler Haftası kapsamında bölgede farkındalık yaratmak istediklerini bu doğrultuda savaşta yaralanarak gazi olmuş kişiler tarafından oluşturulan Filistin Engelli Voleybol takımını ilçede ağırladıklarını ifade ederek, “Burada bir engelliler şöleni yapılmasına karar verdik. Belediye bünyesinde kurulan oturarak engelli voleybol takımımızda bir değişiklik olsun ve bu etkinliğimizi ulusal boyuta nasıl taşırken diye düşünürken savaşta yaralanmış, gazi olmuş kardeşlerimizin de böyle bir takımı olduğunu öğrendik. Yoğun çalışmaların ardından kendilerini davet ettik” sözleri ile konuştu.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)