- BEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamza Ekmen:

"Karadeniz kültürlerinin çok erken tarihlere ulaşmadığı düşüncesinin bir kenara bırakılıp, Karadeniz Bölgesi’nin çok zengin bir arkeolojik potansiyelinin olduğunu, özellikle Batı Karadeniz’in bu anlamda Balkan kültürleri ile çok yakın ilişkiler içinde bulunduğunu ve bu ilişkinin çok erken tarihlerden itibaren başlamış olabileceğini düşünmemiz gerekir"

 

Kdz.Ereğli'deki İnönü Mağarası'nda kazı çalışması başlatıldı.

 

5 YIL SÜRECEK

Ereğli Müze Müdürlüğü ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü işbirliği ile oluşturulan 25 kişilik ekip, ilçeye bağlı Çaylıoğlu ve Alacabük köyleri arasında kalan İndere mevkisindeki İnönü Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı. Ereğli Müzesi Müdürü Ahmet Mercan'ın başkanlığında BEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamza Ekmen'in bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı çalışmalarının en az 5 yıl süreceği belirtildi.

 

ÖNEMLİ OBJELER BULUNDU

Ekmen, gazetecilere yaptığı açıklamasında, ilçenin sadece Antik Çağ'daki Heraclea Pontica kenti ile kalmadığını, geçmişi ve yerleşim izlerinin Geç Kalkolitik Çağ’a kadar uzandığını söyledi.  Geçtiğimiz yıl yaptıkları yüzey araştırmaları sırasında ziyaret ettikleri mağarada, elde edilen seramik kalıntıları ve diğer objelerin önemli olduğunu anlatan Ekmen, "Ereğli’nin sadece Antik Çağda’ki Heraclea Pontica kenti ile kalmadığını ve ilçenin geçmişinin ve yerleşim izlerinin en azından Geç Kalkolitik Çağ’a (Taş-Bakır çağı) kadar uzandığını görmüş durumdayız. Bu anlamda düşünüldüğünde de şuana kadar, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki en erken, en eski yerleşimlerden birisi ile karşı karşıyayız. Fakat daha ilk sezonunu geçiren bu ekibin çalışmaları burada en az 5 yıl daha devam edeceğini planlıyoruz. Kazılar ilerledikçe de sonuçlarımız daha kesinleşecek" dedi.

 

BATI KARADENİZ, BALKAN KÜLTÜRÜ İLE İÇ İÇE

Kazılarda çok önemli bulgulara rastladıklarını ifade eden Ekmen, şunları söyledi: "Karadeniz kültürlerinin çok erken tarihlere ulaşmadığı düşüncesinin bir kenara bırakılıp Karadeniz Bölgesi’nin çok zengin bir arkeolojik potansiyelinin olduğunu, özellikle Batı Karadeniz’in bu anlamda Balkan kültürleri ile çok yakın ilişkiler içinde bulunduğunu ve bu ilişkinin çok erken tarihlerden itibaren başlamış olabileceğini düşünmemiz gerekir. Çanak, çömlek, akıtacaklı kaplar, kemik ve taş aletler gibi çok çeşitli malzemelerden yapılmış buluntularla karşılaştık. Bu bulgular bize şunu gösteriyor, İnönü Mağarasında yaşayan sakinlerin yoğun olarak küçükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını. Buna bağlı olarak ta büyük ihtimalle mandıracılık faaliyetleri ile geçimlerini sağladıklarını, tarımı bildiklerini anladığımız bulgular var. Öğütme taşları, ezgi taşları, bize bunu net olarak gösteriyor. Ayrıca kemik işçiliğinde de son derece girişken olduklarını gösteren kesilmiş, üretilmek üzere hazırlanmış kemikler bulduk. Kemikten boncuklar, kolye taneleri de böyle bir üretim yaptıklarını bize gösteriyor.”

 

TARİHTE YENİ DÖNEM

Karadeniz Ereğli Tarih ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Recep Samuncu da, yapılan kazı çalışmasının önemli olduğunu, ilçe tarihinin yeniden yazılabileceğini kaydetti. Türklerin ilk geldiği yerin sanıldığı gibi Orta Asya olmadığını iddia eden Samuncu, "Büyük ihtimalle, Ereğli tarihi ile bilinenler unutulacak yeniden yazılacak. Öyle düşünüyoruz. Bu olay o kadar büyük ki, Türklerin ilk geldiği yer zannedildiği gibi Orta Asya değildir. Karadeniz’in kuzeyinden Hunlar ile beraber Trakya’dan girdiler. Büyük ihtimalle burada bulunan kalıntılar, buna ışık tutacaktır" ifadelerine yer verdi.