"SANATÇI ALNINDAKİ IŞIĞI HİSSEDENDİR."

 Özbaşakçı Sanat Evi resim Sergisi, Atatürk Kültür Merkezi'nin Osman Zeki Oral salonunda açıldı. Aç ılış konuşmasını yapan ve kendisini "elli küsur yıldır sanatın içindeyim" sözleriyle anlatan Ressam Mehmet Ali Özbaşakçı, "Ulusları yücelten sanattır. Ben ve 13 arkadaşım bir iki senedir uğraşıyoruz. Ne mutlu ki Ereğli’mizin Türkiye’nin bu kadar il içinde ilçe olmamıza rağmen 39. sıradayız sanat yönünden bu bizim için gurur vericidir. Daha önce kaybettiğimiz Osman Zeki Oral, Nazif Gözalan ve şimdi ismini hatırlayamayacağım kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anmak istiyorum, Yüce Atatürk’ün göç ettiği bu günü özellikle seçtik, çünkü en büyük ve hoşuma giden sözlerden biri ‘Sanatçı alnında ışığı ilk hissedendir’ der. Tekrar Ereğli’mize hayırlı olsun diyorum"  sözleriyle konuştu.

 

"SANAT HAYALDİR"

Hüseyin Uysal da açılış töreninde kısa ve öz bir konuşma yaptı. Uysal şöyle dedi:

"Bugün son derece anlamlı bir gün. Bütün millet olarak Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 77. Yıldönümünü rahmetle anmaktayız. Böylesine özel bir günde sanatsever dostlarımızı ve sizi tebrik ediyorum emeklerinizden dolayı. Az önce arkadaşlarımız da söyledi. Atatürk’ün sanata verdiği önemi anlatan sözleri de söylediler. Ben de bu sözlerden, asla Türk vatandaşının vazgeçmemesi gereken bana göre en önemli sözü Muasır medeniyetler seviyesidir. Sanatta bunun içindedir. Çünkü sanat bir hayaldir. Önce hayal olması lazım bizler her zaman ufuk çizgisine kadar görmemiz lazım ama ancak Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ufuk çizgilerinin ötelerine kadar görmemiz lazım. Bu da ancak ve ancak bir tek sanatla olur. Sevgili hocamıza geçmiş olsun diyorum, Hacettepe’de ameliyat olmuş. İnşallah ameliyata ait bir iz kalmaz, sağlığınıza bir sekme vurmaz inşallah sağlıklı günler dilerim. Bu arada annenizi kaybetmişsiniz Allah’ta rahmet diliyorum mekanı cennet olsun. Bütün sizlere de sanata vermiş olduğunuz değerden dolayı buraya geldiğinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.

 

"SANATÇI OLMAK ÇOK ZORDUR"

Nazım Madenoğlu da konuşmasına, "Bugün biz gerçekte iki duyguyu beraber yaşıyoruz, birbirine zıt iki duyguyu. Birisi Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 77. Yıldönümünde O’nu anarken bir hüzün, üzüntü yaşıyoruz. Ama şuan bir sevinç duygusu içerisindeyiz çünkü sanatsever arkadaşlarımızın sanatsever halkımıza bir sergi sunumları var. Bu itibarı ile de sevinçliyiz." sözleriyle başladı ve şöyle devam etti:

"Şüphe yok ki bir millet olarak sanata değer veren bir milletiz. Bunu Mustafa Kemal Atatürk çok iyi tespit etmiş ve biraz önce belirtildiği gibi herkesin herşeyi olabileceğine her mesleğe mensup insanlar olabileceğine hatta Cumhurbaşkanı olabileceğini belirtmiş ama akabinde de her şey olabilirsiniz ama sanatçı olmak son derece zordur anlamında sözler kullanmıştır. Keza "sanatla uğraşmayan bir milletin hayat damarları kopmuş demektir" şeklinde de sözü vardır. Ne mutlu ki bizim milletimiz genel de ama özellikle Ereğlili vatandaşlarımız olarak siz sanatseverler sanatla çok yakından ilgileniyorsunuz haşır neşir oluyorsunuz ve Özbaşakçı Sanat Evi olarak da bu akşam Ereğlili vatandaşlarımızın beğenisine, sanatseverlerimizin beğenisine bu sergiyi sunuyorsunuz. Bu itibarla ben en başta bu işin duayeni başında bulunan saygıdeğer hocamız sizsiniz, önce sizi kutluyorum, aynı zamanda annenizin vefatından kaynaklanan üzüntünüzü de paylaşmak ortak olmak istiyoruz. Başınız sağ olsun derken size de geçmiş olsun diyoruz. Sizinle beraber bu güzel sergiyi halkımızın beğenisine sunan değerli arkadaşlarımıza da cani gönülden teşekkürlerimi iletiyorum. Ne mutlu biz Ereğlili yaşayan kişiler için böyle resim sergisine gerçekten salonu tabiri caizse hınca hınç dolduran vatandaşlarımızla katılıyoruz ben bu duygu ve düşüncelerle bir an önce saygı değer sanatçılarımızın diyeyim ortaya koydukları eserleri görmek için sabırsızlandığınızı düşünerek sözlerimi burada noktalıyorum, hayırlı ve uğurlu olsun dilek ve temennileri ile emeği geçenleri kutluyor ve hep beraber açmak için sizi buraya davet ediyorum hayırlı olsun."

Kurdela kesim bölümünün ardından sergi gezildi. Sergiye olan ilginin büyüklüğü, sanatçıları da sanatseverleri de mutlu etti. Sergide eserleri bulunan sanatçıların isimleri ise şöyle:
* Funda Çetin, Nuray Uysal, Seda Zehra Ünal, Çağlar ve Mildeniz Karagülmez, Adile Kavi, Ayhan Altuntaş, Fatoş Kolsuz, Meral Alibaba, Gül Şen, Nigar Zeybekoğlu, Ezgisu Tekineş, Vasfiye Bostan ve Mehmet Ali Özbaşakçı.