Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star gazetesi tarafından verilen "Star Gazetesi 2016 Necip Fazıl Ödülleri’ni kazananlar açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle bu yıl üçüncüsü verilen ödüllerde şiir dalında Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Fahri Doktor ünvanı verdiği Ebubekir Eroğlu da bulunuyor.


Üniversite bu konuda şu açıklamayı yaptı:

Seçici jüri üyeleri tarafından ödüle layık görülen isimleri Beşir Ayvazoğlu açıkladı. Ayvazoğlu 2016 Necip Fazıl Ödüllerine şiir dalında Ebubekir Eroğlu’nun layık görüldüğünü belirtti. Ödüllerin gerekçelerine dair açıklamada bulunan Ayvazoğlu, şiir dalında ödüle layık görülen Ebubekir Eroğlu'nun çıkardığı dergilerle Türk şiirine yön verdiğini belirterek, "Eroğlu, aynı zamanda yeni şairler yetişmesini sağlamış. Ayrıca şiir üzerine derinliğine düşünen ve poetikası olan bir şair. Hem şair ve dergi yöneticisi olarak hem de yeni şairler yetiştirmiş ve şiir üzerine düşünmüş, tefekkür tarafı olan bir şair olarak öne çıktı." şeklinde konuştu..

Kırk yılı aşkın süredir yazın hayatını sürdüren şair ve yazar Ebubekir Eroğlu şu ana kadar aldığı pek çok ödülün yanı sıra Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görülmüştü.  Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu 4 Mart 2014 tarihli toplantısında Şair-Yazar Ebubekir Eroğlu’ya Fahri Doktora Payesi takdim edilmesine karar vermişti. Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde bir salona ismi de verilen Şair Ebubekir Eroğlu, Fakültenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde edebiyat dersleri de veriyor.



Ebubekir Eroğlu kimdir?

 

Ebubekir Eroğlu 25 Ocak 1950, Yeşilyurt, Malatya Da doğdu. Orta öğrenimini Malatya’da tamamladı (1968). İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi (1975). Yükseköğrenimini yaparken bir süre çalıştığı Kamu kurumlarında, yıllarca müfettiş ve müşavir olarak görev yaptı. Bülent Ecevit Üniversitesi senatosu tarafından kendisine Fahri Doktora verildi (2014). Halen Bülent Ecevit Üniversitesinde ders vermektedir.

İlk şiiri (Aralık, 1965) Yeni Adım dergisinde çıktı, Diriliş dergisinde yayımladığı şiirlerle (1969-79) adını duyurdu. Şiir ve yazıları çoğunlukla Diriliş, Edebiyat, Yönelişler, Gergedan, Kitaplık dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı, Kuşluk Saatleri 1974 yılında çıktı.

Kayıpları Şarkısı dolayısıyla 1985 yılında şiir dalında, Modern Türk Şiirinin Doğası dolayısıyla 1994 yılında deneme dalında, Geçmişin İçindeki Geçmiş kitabı dolayısı ile de 2014 yılında fikir dalında, Ona Türkiye Yazarlar Birliği ödülü verildi.

Hakkında Sombahar (sayı 12, Ağustos 1992),Yedi iklim (sayı 39, Haziran 1993 ve sayı 141, Aralık 2001) Türk Dili (sayı 749, mayıs 2014), Hece dergisi (sayı 228, Aralık 2015) dergileri özel dosyalar hazırladı. Cine 5 televizyonu, Şair hakkında İstanbul görüntüleri ağırlıklı bir belgesel yayınlandı(2012).