Alaplı Halk Eğitim Müdürlüğü ve Çevre Koruma Derneği İlçede 50 yıldır unutulmaya yüz tutmuş olan kırmızı başlıklı atlı gelin geleneği düzenlenen bir etkinlikle yeniden canlandırıldı.

 

Halk Eğitim Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte, gelenek gereği önce kına gecesi düzenlendi. Kına gecesinin ardından gelin daha sonra evine bırakıldı. Damat adayı akrabaları ve arkadaşları tarafından ata bindirilerek köçek ve davul zurna eşliğinde bir süre gezdikten sonra Türk Bayrağı üzerinde kına yakıldı.

 

Ardından damat ata binerek arkadaşlarıyla birlikte gelin almaya gitti. Damat tarafından gelin annesinin evinden çıkartılmasından sonra Gelin, damat ile ata bindirilerek yaşayacakları eve yine köçek ve davul zurna eşliğinde getirildi.

 

Burada gelinin annesi tarafından gelinin eve tatlı girmesi ve tatlı geçinmesi için hem geline hem de damadın üzerine toz şeker serpildi. Önce damat attan indirildi, daha sonra damat gelini attan indirilmesiyle sona eren gelenek vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

 

Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kırmızı başlıklı atlı gelin geleneğinin kökünün yüzyıla dayandığını ve son 50 yıldır ise bu geleneğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

 

Amaçlarının bu geleneği yeniden yaşatmak ve unutulmamasını sağlamak olduğunu ifade eden Türkyılmaz, “ Alaplı Çevre Koruma Derneği ve Halk Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte düzenlediğimiz etkinlik kapsamında eski gelenek ve göreneklerimizi unutulmaması için kırmızı al gelinlikli at üstünde gelin güvey alımı yaptık. Böyle etkinliklerin bizden sonraki gelecek kuşaklara kalmasını çok önemsiyoruz.  Atlı gelin nostaljisini vatandaşlarımıza yeniden yaşatmaktan dolayı çok mutluyuz.” diye konuştu.

 

Alaplı Kaymakamı Altuğ Çağlar da, "Unutulmaya yüz tutmuş böyle geleneklerimizin tekrar canlandırılması halkımıza nostalji yaşatılması çok güzel Çevre Koruma Derneğimize ve Halk Eğitim Müdürlüğümüze böyle bire etkinlik düzenledikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.” Dedi.

(Haber Cem Sürmeneli)