TRT Türk Halk Müziği’nin iki önemli ismi ve güçlü sesleri; Ali Gürlü İle Kıymet Unutma Şenli Devrek’e geliyor.

    Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) tarafından Devrek’e davet edilen Türk Halk Müziğinin iki ünlü sesi Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli 30 Aralık 2015 Çarşamba günü Devrek’e gelerek ROSAK Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Üyeleriyle birlikte olacak. Kurul Yöneticileri ile İcra Heyetiyle birlikte çalışma toplantısı düzenlenecek. Kurul başkanı Mustafa Uzundal, saz ustası-sanatçı Feridun Kırımlı ve gazeteci yazar İbrahim Tığ Devrek Türkülerinin ve kültürünün araştırılması aşamasındaki çalışmaları hakkında bu iki sanatçıya bilgi verecek.

     Ali Gürlü ile Kıymet Unutma Şenli ROSAK Başkanı Celal Şakir Telci, Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal ve yöneticileriyle birlikte Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ile Cumhuriyet Başsavcılıklarını ziyaret edecek.

    Ali Gürlü daha sonra Yılbaşı Gecesi’nde de Devrek Masalevi’nde sahne alarak türkü sever insanlarımıza seslenecek.

    ROSAK Başkanı Celal Ş. Telci konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Devrek’te Türk Halk Müziğimizin iki önemli ve büyük sanatçısını ağırlamaktan büyük bir memnunluk duyacağız”dedi.

Ali Gürlü kimdir?

    1947'de Eskişehir Mahmudiye'de doğdu. Lise öğrenimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra 1966'da TRT'nin açtığı stajyer sanatçı adayı sınavını kazanarak İstanbul Radyosu'nda çalışmaya başladı. Üç yıl süren bir eğitimden sonra, askerlik görevini de tamamladı ve 1970'te İstanbul Radyosu'nda Türk halk müziği sanatçısı olarak göreve başladı. Gürlü, TRT İstanbul Radyosu’nda Akşam Sefası ve TRT’de de Bengi programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye ve yurtdışında bir çok konserler veren Ali Gürlü bir çok ödülün de sahibi. Ali Gürlü yurdun bir çok yöresinde de yaptığı derlemeleriyle tanınıyor.

Kıymet Unutma Şenli kimdir?

     Kıymet Unutma Şenli TRT’nin ilk kadrolu bayan bağlama ve ses sanatçısı olarak tarihe geçti.

     İlkokulu İstanbul Kabataş İlköğretim Okulu’nda okuyan Şenli, ilkokul yıllarında sanatla tanıştı. Öğrenim süresince okulun Bale Bölümünde Sanat Eğitimi aldı. 1964 yılında İzmir Devlet Konservatuarı Batı Müziğinin lise bölümünden mezun oldu. Talip Özkan, Mustafa Hoşsu gibi değerli hocalardan halk müziği nazariye bilgisi ve repertuar dersleri aldı. 1970 yılında İzmir Radyosunda ses ve saz yeteneği ile Ege bölgesel mahalli sanatçısı olarak göreve başladı. 1985 yılında yetişmiş ses sanatçısı olarak devlet kadrosu ile ses sanatçılığına başladı. Ses tellerindeki rahatsızlıktan dolayı 1995 yılında bağlama kadrosuna geçen Senli, Türkiye ve TRT tarihinde ilk bayan bağlama sanatçısı olarak tarihe geçti.

      “Agora Meyhanesi” isimli eserin yazarı olan şair eşi Onur Senli ile birlikte gözlerden uzak yasayan Kıymet Unutma Şenli’nin yaşamı başarılarla dolu.