Mevsimlik bayramlarımızdan biri olan Hıdırellez, ülkemizin bir çok yerinde şenliklerle kutlandı yine. 5 Mayıs gününün gecesinde kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına da gelen Hıdırelleze, Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olarak da bakılır. Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğuna belirtiler Hıdırıllez için bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu da belirtir.


Meteoroloji 6 mayısın sağanak yağışlı olduğunu hava tahmini olarak açıklayınca, Hıdırellez etkinliğini 7 Mayıs’a erteleyip kutlama kararı aldı Gülce Gurubu.  Hıdırellezin kutlama yeri olarak  mitolojik geçmişi ile bilinip tanınan Cehennem ağzı Mağaralarının bahçesi seçilmiş  ve de evlerde hazırlanıp getirilen dolmalar, börekler, tatlılar ile birlikte simit ve keş de getirilince “Muhabbet sofrası hazır buyurun” denildi  gurup üyelerine.  Önce yemekler yenildi paylaşma coşkusuylab İnce belli bardaklarda içilen bahar çayının sonrasında ise yumurta yarışması yapıldı ve birincisine de kitap hediye edildi.


Sonra maniler vardı söylendi sıra sıra.
Çıktım çam tepesine, Dalı döndü tersine, Ben burada duramam, Bir güzel hevesine” de denildi. Dabancayı yağladım,Yan cebime bağladım,Kör olası yarimi, Maden ocağına yolladım.” Da. Türküsüz olur mu? Olmadı tabi ki. Dostluk türküleri, Kestaneci Köyünden gaz uçurularak tamamlanırken, çınar ağacına dilekler bağlandı. Hatta herkesin  yazdıkları dilekler bile bir cam şişeye doldurarak daha sonra denize atmak üzere hazırlandı. Farklı bir Hıdırellez kutlaması ile etkinliklerine devam eden Gülce Kültür ve Sanat Grubu, pırıl pırıl bu Pazar gününü “unutulmayacak anılar” sayfasına gönderdi.